DECENIJAMA SE TRAGA ZA NAJVEĆIM RUSKIM BLAGOM: Jedan čovek je uveren da zna gde se krije čuvena ĆILIBARSKA SOBA koju su zvali 8. SVETSKIM ČUDOM (VIDEO)
Foto: Profimedia

blago vredno 500 miliona dolara

DECENIJAMA SE TRAGA ZA NAJVEĆIM RUSKIM BLAGOM: Jedan čovek je uveren da zna gde se krije čuvena ĆILIBARSKA SOBA koju su zvali 8. SVETSKIM ČUDOM (VIDEO)

Planeta -

Ćilibarska soba je prostorija ukrašena ćilibarskim zidovima sa zlatnim listovima i mnoštvom ogledala.

Nekada se nalazila u Katarininoj palati u Carskom selu nedaleko od Sankt Peterburga, a izgrađena je u Prusiji u 18. veku. Pre nego je nestala u vihoru Drugog svetskog rata, smatrali su je osmim svetskim čudom.

Posle rata, soba postala je svojevrsni El Dorado u Evropi, a lovci na blago su se borili da je pronađu. Verovalo se da je ruska umetnina izgubljena nakon što su je uništile Hitlerove trupe u Kalinjingradu.

Replika predstavljena u jednom poljskom muzeju
Replika predstavljena u jednom poljskom muzejufoto: EPA Tomasz Waszczuk

Decenijama se traga za ovim blagom, a dugo se smatralo i da je u Poljskoj.

Međutim, Karl-Hajnc Klajne, istoričar-amater, kaže da je uveren da se čuvena soba nalazi u podzemnom bunkeru u zapadnoj Nemačkoj, oko 65 kilometara od granice sa Holandijom.

foto: EPA Tomasz Waszczuk

Klajne je celu deceniju proveo u potrazi za Ćilibarskom sobom u nemačkom Vupertalu, zasnivajući svoje istraživanje na Erihu Kohu, visokom zvaničniku tadašnje nacističke Nemačke. Naime, Koh je rođen u Vupertalu i radio je kao šef administracije u Konigsbergu, gde je tokom rata čuvana Ćilibarska soba.

"On je najverovatnije bio najbogatiji nacista. Imao je priliku da opustoši muzeje širom Istočne Evrope. 1944. godine soba je prenesena u Konigsberg, a Koh je bio čovek pruge. Nema šanse da je koristio kamione za prevoz ovako velikog blaga", kaže Klajne.

foto: EPA Tomasz Waszczuk

Ovaj istraživač je uveren da je Koh posmatrao Ćilibarsku sobu kao svoje lično vlasništvo tako da ne bi bilo logično da blago pošalje u Poljsku ili na neku drugu lokaciju.

"Uveren sam da je Ćilibarska soba u Vupertalu", rekao je.

Klajnov tim ipak ne može tako lako da pretraži grad koji je bio sravnjen sa zemljom u bombardovanju Saveznika. Takođe, lokalni meštani nisu baš raspoloženi da sarađuju sa lovcima na blago.

foto: EPA Tomasz Waszczuk

Klajn mašta o pronalasku Ćilibarske sobe, ali napominje da je ona u vlasništvu Rusije.

"Mogla bi u početku da bude izložena u Nemačkoj, ali je Rusija pravi vlasnik", rekao je.

Ćilibarsku sobu, kraljevsku dvoranu ukrašenu zlatnim listovima, ogledalima i panelima od pravog ćilibara, teškim više od 6 tona, kreirali su nemački majstori u 18. veku. To je bio poklon pruskog kralja Frederika Vilijama I Petru Velikom.

Kada su nacisti napredovali u osvajanjima, kuratori su pokušali da sakriju ovo bogatstvo, ali su ga nemačke trupe ipak našle. Rasturili su sobu u delove i odneli je u Konigsberg.

Kada su Sovjeti ušli u Nemačku 1945. godine, soba je misteriozno nestala i to baš u vreme kad je Koh pobegao iz grada.

Procenjuje se da originalna soba vredi oko 500 miliona dolara. U međuvremenu, izrađene su replike koje su takođe vredne divljenja.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track