POBEDA DEMONSTRANATA U HONGKONGU: Vlasti suspendovale donošenje zakona o izručenju građana Kini!
Foto: EPA

pohvalno

POBEDA DEMONSTRANATA U HONGKONGU: Vlasti suspendovale donošenje zakona o izručenju građana Kini!

Planeta -

Šefica hongkonške vlasti Keri Lam izjavila je danas da će biti suspendovana procedura usvajanja nacrta zakona o izručenju građana kineskim vlastima.

"Vlada Hongkonga odlučila je da suspenduje proceduru usvajanja nacrta zakona", rekla je Keri Lam novinarima nedelju dana posle velikih protesta zbog tog spornog zakona.

Keri Lam insistirala je ranije na usvajanju zakona uprkos brojnim kritikama aktivista za zaštitu ljudskih prava i poslovnih grupa, koji tvrde da će izmene narušiti reputaciju Hongkonga kao teritorije s nezavisnim pravosuđem.

Protivnici novog zakona navode da pravni sistem Kine ne bi garantovao optuženima ista prava koja oni imaju u Hongkongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hongkongu je garantovano pravo da zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem u narednih 50 godina, po formuli "jedna zemlja, dva sistema". Međutim, vladajući kineski komunisti sve se više ne pridržavaju tog dogovora i insistiraju na izmenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.

Kurir.rs/Beta-AP

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track