SIROTINJA PLAĆA OBNOVU NOTR DAMA: Veliki donatori nisi dali ni evro, njihov izgovor je sramotan!
Foto: Printscreen Facebook

bruka

SIROTINJA PLAĆA OBNOVU NOTR DAMA: Veliki donatori nisi dali ni evro, njihov izgovor je sramotan!

Planeta -

Francuski donatori milijarderi koji su javno obećali donacije u ukupnom iznosu od stotina miliona za obnovu Notr Dama još nisu platili ni peni za obnovu francuskog nacionalnog spomenika, tvrde zvaničnici.

Umesto toga, uglavnom su novac dali američki i francuski državljani, preko dobrotvornih fondacija u Notr Damu, koji su platili račune i plate za do 150 radnika zaposlenih u katedrali od požara 15. aprila koji je devastirao krov katedrale i prouzrokovao da se to remek delo sruši. Ovog meseca je predata donacija od 3,6 miliona evra (4 miliona dolara).

"Veliki donatori nisu platili. Ni cent", rekao je Andre Fino, visoki zvaničnik za štampu u Notr Damu. "Oni žele da znaju na šta se tačno troši njihov novac i da li se slažu sa njim pre nego što ga predaju, a ne samo da se potroši na plate zaposlenih."

Gotovo milijardu dolara obećale su neke od najbogatijih i najmoćnijih porodica i kompanija u Francuskoj, od kojih su neke pokušavale da nadmaše jedni druge, u satima i danima nakon pakla. Podstaknuta je kritika da su donacije jednako važne za taštinu donatora koji žele da budu besmrtni u bajkovitom kamenu nego u očuvanju crkvenog nasleđa.

Fransoa Pino iz Artemide, matične kompanije Kering koja poseduje Guči i San Loran, obećala je 100 miliona evra, dok je Petrik Pojan, predsednik francuske energetske kompanije Total, izjavio da će njegova firma dati istt toliko. Bernard Arno, izvršni direktor luksuznog giganta LVMH koji poseduje Luj Viton i Dior, obećao je 200 miliona evra, Koliko i Betenkort Šiler fondacija koja je vlasnik L'Oreala.

Fondacija Prijatelji Notra Dama u Parizu osnovana je 2017. godine, a nen predsednik Mišel Piko procenjuje da je 90 odsto donacija koje su stigle dobijene od američkih donatora.

Kurir.rs/Čikago tribjune Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track