POLJSKI TINEJDŽER NAZVAO PRINCA HARIJA IZDAJNIKOM RASE: Neonacista pozvao i na ubistvo Vojvode od Saseksa, a sada ga je STIGLA KAZNA
Foto: Profimedia

efektno

POLJSKI TINEJDŽER NAZVAO PRINCA HARIJA IZDAJNIKOM RASE: Neonacista pozvao i na ubistvo Vojvode od Saseksa, a sada ga je STIGLA KAZNA

Planeta -

Tinejdžer, pripadnik neonacističke grupe koji je britanskog princa Harija nazvao izdajnikom rase nakon što se oženio sa američkom glumicom Megan Markl i sugerisao da ga treba ubiti, osuđen je na više od četiri godine zatvora, javlja danas BBC.

Mihal Sevčuk (19) objavio je fotografiju Harija, vojvode od Saseksa, kako drži pištolj prislonjen na glavu uz tekst "Vidimo se kasnije, izdajniče rase". Fotografiju je objavio nekoliko meseci nakon Harijeva venčanja s Meghan, čija je majka Afroamerikanka, a otac bele rase.

Sevčuk i suoptuženi Oskar Dun-Kozorovski (18), obojica poljske nacionalnosti, priznali su krivicu za podsticanje terorizma. "Dun-Kozorovski i Sevčuk se očigledno smatraju superiornijim od većine društva i veruju da je njihova dužnost da izraze svoja uverenja i uče druge", rekao je Martin Snouden, viši detektiv i lider protivterorističke policije u severoistočnoj Engleskoj.

"Puno materijala koji su obavili na društvenim mrežama ne samo da odražavaju njihova ekstremistička uverenja nego i podtiču druge da izvode jednaka neumesna dela", dodao je. Sevčuk je osuđen na četiri godine i tri meseca, dok je Dun-Kozorovski dobio 18 meseci zatvora.

foto: EPA

Ostalim objavama na internetu podržavali su norveškog ekstremno desnog ubicu Andersa Brejvika i neonacističku grupu Sonenkrig Division.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track