Najnovije vesti

TRAMP NAJAVIO POMERANJE S MRTVE TAČKE: Čuo sam se sa Sijem, obnavljamo pregovore! Videćemo se na samitu G20!
Foto: AP / Jose Luis Magana

uoči japana

TRAMP NAJAVIO POMERANJE S MRTVE TAČKE: Čuo sam se sa Sijem, obnavljamo pregovore! Videćemo se na samitu G20!

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp objavio je danas da je razgovarao sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom i da će timovi dvojice lidera, nakon dugotrajnog zatišja, obnoviti trgovinske pregovore kako bi se pripremili za sastanak na samitu G20 kasnije ovog meseca.

U postu na Tviteru, Tramp je naveo da su se on i njegov kineski kolega, tokom telefonskog razgovora, dogovorili da otpočnu pripreme, prenosi agencija Rojters.

 

"Imao sam jako dobar telefonski razgovor sa predsednikom Kine Sijem. Sledeće nedelje ćemo imati produženi sastanak na G20 u Japanu. Naši timovi će početi pregovore pre našeg sastanka", objavio je Tramp na Tviteru.

Njegovi komentari ublažili su zabrinutost da se taj sastanak neće održati, što bi, kako ocenjuje Rojters, eventualno dovelo do još jedne runde tarifa.

 

SAD i Kina nalaze se usred skupog trgovinskog rata koji pritiska finansijska tržišta i nanosi štetu svetskoj ekonomiji.

 

Pregovori dve strane, s ciljem postizanja sveobuhvatnog dogovora, zapali su prošlog meseca u "ćorsokak", a od tada je došlo samo do ograničene interakcije.

 

Tramp je ranije otvoreno poručio da želi da se sastane sa Sijem na sastanku G20 u Japanu sledeće nedelje, ali kineska strana još uvek nije izdala nikakvu potvrdu da će do tog sastanka doći.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Jose Luis Magana

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...