RAMA UBEĐEN U POBEDU: Opozicija će na izborima dobiti finalni udarac!
Foto: AP

kritikovao i predsednika

RAMA UBEĐEN U POBEDU: Opozicija će na izborima dobiti finalni udarac!

Planeta -

Albanski premijer Edi Rama poručio je da će opozicija sutra na lokalnim izborima u toj zemlji dobiti "finalni udarac" koji će, kako kaže, označiti kraj politike koja je držala albansku državu kao taoca 30 godina.

Izborna koalicija "Alijansa za evropsku Albaniju", koju predvodi Socijalistička partija Edija Rame u petak uveče je u Valoni održala završni miting uoči lokalnih izbora u nedelju, 30. juna.

Ramine pristalice
Ramine pristalicefoto: AP

Rama je takođe upozorio odlazeće gradonačelnike iz opozicione Demokratske partije da ne slušaju naređenja njihovog partijskog šefa Ljuljzima Baše.

"Uprkos njihovim naporima da blokiraju opštinska izborna tela, to im neće uspeti", rekao je Rama.

Protesti u Tirani
Protesti u Tiranifoto: AP Hektor Pustina

On je rekao da su opozicione Demokratska partija i Socijalistički pokret za integraciju postale "nasilničke organizacije", a nije poštedeo kritika i ironije ni predsednika Albanije Ilira Metu.

"Nismo videli da se predsednička rezidencija pretvorila u epicentar jedne imaginarne revolucije, a da se predsednik pojavio kao 'vaskrsli Hadži Kamil'. Nikada ranije Albanija nije bila predmet koordinisanog napada koji želi da poseje užas u svakoj porodici, da uništi imidž zemlje, dostojanstvo u očima sveta", rekao je Rama.

foto: AP Hektor Pustina

Opozicija neće učestovati na sutrašnjih lokalnim izborima, jer, izmeđi ostalog, traže Raminu ostavku i raspisivanje opštih izbora.

U međuvremenu, u Albaniji su sve češći napadi na objekte u kojima su smeštene izborne komisije i izborni materijal.

Nakon Bušata, Skadra, Vau te Dejesa, gde je bio spaljen izborni materijal i povređeno nekoliko policajaca, sinoć su bacani molotovljevi kokteli na objekat u kojem je smeštena izborna komisija u Peškopeji, a demonstranti su se sukobili sa policijom u pokušaju da uđu u objekat.

Povređen je jedan novinar i šestoro policajaca. Intervenisala je i specijalna policijska jedinica.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track