ZIDOVI IMPOZANTNE PALATE KRIJU VELIKU TAJNU: Drevni crteži otkrili do sada nepoznate detalje iz života najmoćnije egipatske kraljice! (VIDEO)
Foto: EPA Khaled Elfiqi

živela kao muškarac da bi vladala egiptom

ZIDOVI IMPOZANTNE PALATE KRIJU VELIKU TAJNU: Drevni crteži otkrili do sada nepoznate detalje iz života najmoćnije egipatske kraljice! (VIDEO)

Planeta -

Mnoge tajne egipatske vladarke Hatšepsut razotkrivene su u dokumentarcu koji prikazuje šta se se sve krije u zaboravljenim odajama jednog faraonskog hrama.

Kraljica Hatšepsut je bila peti faraon 18. egipatske dinastije i bila je prva žena faraon. Zbog toga je uglavnom u javnosti nastupala i oblačila se kao muškarac. Ova izuzetna žena je brzo shvatila da ako hoće da vlada Egiptom mora da bude bolja od svojih (muških) prethodnika.

U starom Egiptu muškarac je nasleđivao tron, nije čak ni postojala reč za kraljicu.

Zato je Hatšepsut želela da nadmaši svakog muškarca, pa je naredila i izgradnju impozantne palate.

Ipak, sada se otkrilo da i zidovi palate kriju mnoge tajne.

foto: EPA Khaled Elfiqi

Dokumentarac britanskog Kanala 5 otkriva da crteži na zidu pokazuju da je pre 3.500 godina kraljica imala aferu sa jednim dvoraninom Senenmutom. Na jednom zidu se čak nalazi i crtež dvoje ljudi kako imaju seksualni odnos, a pretpostavlja se da se radi upravo o njih dvoje.

Senenmut nije bio član kraljevske porodice, ali je na više mesta prikazan u odajama hrama posvećenog Hatšepsut.

foto: EPA Khaled Elfiqi

Dugo se verovalo da je baš on, koji je nadgledao izgradnju palate, bio tutor kraljičine ćerke.

Među arhitektonskim poduhvatima koji su se sačuvali iz tog vremena najznačajniji je pomenuti Pogrebni hram kraljice Hatšepsut, koji je sagrađen oko 1485. p.n.e. u Deir el Bahriu u blizini Tebe uz kamenu liticu i pored još nekih bogova posvećen je bogu Amonu.

Ovaj hram je monumentalan kao i hramovi Starog kraljevstva ali ne ponavlja njihove oblike i arhitekturu. Ova izvanredna građevina je delo upravo najspretnijeg arhitekte toga doba Senenmuta.

Kurir.rs Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track