Najnovije vesti

OVAJ EVROPSKI GRAD JE NAŠAO NAČIN DA SE OBRAČUNA SA BAHATIM GRAĐANIMA: Ko baci pikavac na ulicu, mora da plati 100 evra! Kazna tek čeka one koji to odbiju!
Foto: Profimedia

žvake, kese, pikavci...

OVAJ EVROPSKI GRAD JE NAŠAO NAČIN DA SE OBRAČUNA SA BAHATIM GRAĐANIMA: Ko baci pikavac na ulicu, mora da plati 100 evra! Kazna tek čeka one koji to odbiju!

Planeta

Kese, žvake, limenke, pikavci, pseći izmet... i trotoari u Nemačkoj su ih prepuni, ali su tamo našli način da drastično smanje tu lošu naviku građana.

Uprave sve više gradova su ubeđene da je odlučujuća visina kazne. Kada je udarac po džepu žestok, izgleda da ni kanta nije tako daleko.

Bacanje takozvanog sitnog otpada na ulicu je od aprila veoma skupo u Manhajmu. Ko baci papirne maramice, pakovanja ili pikavce i bude uhvaćen na delu mora da plati 75 evra kao i taksu za obradu kazne od 28,50 evra.

foto: AP Sue Ogrocki

Žvake koje se teško skidaju sa pločnika su još 25 evra skuplje. Ko se pred organima reda pravi važan i ne želi da naknadno ukloni smeće sa ulice plaća dvostruku kaznu.

"Ne radi se o tome da se napuni gradska kasa", kaže Martin Šmit iz Posebne redarske službe – nešto poput komunalne policije.

"Grad je podigao kazne nakon što je za 30 miliona evra sanirao srž pešačke zone. Ona bi trebalo da ostane čista", rekao je Šmit.

Svest o tome tek je nedavno povećana. Tako je pokrajina Baden-Virtemberg u kojoj se nalazi Manhajm tek prošlog decembra donela pooštreni katalog kazni u kojem je bacanje sitnog smeća na ulicu moguće kazniti kaznama između 50 i 250 evra. Ranije je to bilo tek 10 do 25 evra.

"Kad neko naprosto baci svoj pikavac, mi smo tu. Mnogi su tada šokirani, kažu: 'Šalite se?' ili 'Zašto baš ja?' Tada im objasnimo da mora da plati svako koga uhvatimo. Dobro je što je to pouka i drugima", priča on.

Kurir.rs/DW Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...