EVROPSKI PARLAMENT IZABRAO NOVOG PREDSEDNIKA: Italijan David Sasoli odneo pobedu u drugom krugu! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

vruće u strazburu

EVROPSKI PARLAMENT IZABRAO NOVOG PREDSEDNIKA: Italijan David Sasoli odneo pobedu u drugom krugu! (VIDEO)

Planeta -

Italijanski socijalista David-Marija Sasoli izabran je danas za predsednika Evropskog parlamenta. Glavna rivalka bila mu je liderka Zelenih, Nemica Ska Keler.

Sasoli (63) je izabran u drugom krugu glasanja.

Glasala su 662 poslanika, a najbolji rezultat je zabeležio italijanski kandidat David Sasoli, koji je imao 325 glasova, što je manje od 50 odsto plus jedan glas koliko je neophodno za pobedu u prvom krugu.

Nijedan od četiri predložena kandidata za prvog čoveka Evropskog parlamenta nije uspeo da dobije apsolutnu većinu glasova, zbog čega će biti održan drugi krug glasanja, na šta ukazuju rezultati jutrošnjeg glasanja.

"Niko nije osvoji apsolutnu većinu, biće drugog kruga", rekao je odlazeći predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Inače, socijalisti su već odbili da potvrde kandidaturu ministarke odbrane Nemačke Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, ali Rojters navodi da bi izvor Sasolija mogao da umanji njihov otpor prema nemačkoj ministarki.

foto: Printscreen YouTube/Ruptly TV

Glasanje o potvrdi Fon der Lajenove održaće se za dve nedelje i biće joj potrebna apsolutna većina od 751 poslanika u Parlamentu. Evropski lideri zalagali su se za Bugarina Sergeja Staniševa, ali su naišli na veliki otpor socijalista i konzervativaca.

foto: Printscreen YouTube/Ruptly TV

Sasoli je imao otvoren put do predsedničkog mesta, jer ga podržavaju tri najveće grupacije u parlamentu koje lako mogu da obezbede većinu. Međutim, glasanje je bilo tajno i postojala je mogućnost da će pojedini poslanici glasati u skladu s nacionalnim interesima.

foto: Printscreen YouTube/Ruptly TV

Rojters navodi da socijalisti, naročito oni iz istočne Evrope, preferiraju druge kandidate i nije jasno da li su glasali za Sasolija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track