MASOVNO TROVANJE NA ROĐENDANU BIVŠE PRVE DAME: Imeldu Markos koja je živela bahato i hvalila se  KOLEKCIJOM OD 1.000 PARI CIPELA, ček 42 godine robije! (VIDEO)
Foto: EPA

presela im proslava

MASOVNO TROVANJE NA ROĐENDANU BIVŠE PRVE DAME: Imeldu Markos koja je živela bahato i hvalila se KOLEKCIJOM OD 1.000 PARI CIPELA, ček 42 godine robije! (VIDEO)

Planeta -

Više od 240 ljudi prebačeno je u bolnice u Manili zbog sumnje u trovanje hranom tokom proslave devedesetog rođendana bivše prve dame Imelde Markos.

Zvaničnik lokalnih ambulantnih službi rekao je da je najmanje 244 osobe primljeno u bolnice sa simptomima povraćanja ili vrtoglavice nekoliko časova nakon što su jeli pileći paprikaš sa jajima i pirinčem i pili vodu u sportskom centru u predgrađu Pasig. Administracija za hranu i lekove uzela je uzorke hrane kako bi proverila da li je to uzrok trovanja.

Imelda Marcos ostala je upamćena po svojoj ekstravagantnosti i rasipništvu. Skupila je ogromnu zbirku umetnina, nakita, imovine i najmanje 1.000 pari cipela, od kojih su mnoge danas izložene u muzejima.

Imelda je 21 godinu bila prva dama Filipina, ali i kongresmenka. jeruje se da su za vreme vladavine ona i suprug nezakonito stekli lično bogatsvo od nekoliko milijardi američkih dolara. Sud na Filipinima je Imeldu prošle godine osudio po svih 7 tačaka, za koje je kazna od 6 do 11 godina zatvora što znači može da bude osuđena na najmanje 42 godinena robije, upravo zbog stvaranja privatnih fondova kroz koje je sakrila ogromno bogatsvo.

Imeldi Markos je u maju istekao poslanički mandat u Predstavničkom domu i juče je proslavljala rođendan. Njena ćerka Ime dobila je poslaničko mesto u Senatu na izborima održanim 13. maja.

Njen suprug Ferdinand Markos svrgnut je sa vlasti "narodnom pobunom" 1986. godine usled optužbi za korupciju, što ona negira. Markos je preminuo na Havajima 1989. godine.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track