PREMINUO LI AJAKOKA: Legenda automobilske industrije i čovek koji je Krajsler podigao iz pepela umro u 94. godini (VIDEO)
Foto: EPA

radio i za ford

PREMINUO LI AJAKOKA: Legenda automobilske industrije i čovek koji je Krajsler podigao iz pepela umro u 94. godini (VIDEO)

Planeta -

Li Ajakoka bio je ključna osoba u stvaranju Ford Mustanga i Krajsler kombija, a umro je u 94. godini. Iza sebe je ostavio dve ćerke i osmero unučadi, javlja CNN.

Rođen je kao Lido Antoni Ajakoka u Alentaunu, u Pensilvaniji, 15. oktobra 1924. godine u porodici italijanskih migranata. U svojoj je autobiografiji Ajakoka je objasnio zašto se koristio imenom Li.

Naime, u pedesetim godinama prošlog veka putovao je po istočnoj obali SAD-a učeći Fordove zaposlene prodaji kamiona pa je napisao: "Kao deo tog posla morao sam obavljati brojne međugradske pozive. U to vreme nije bilo direktnog biranja tako da se uvek moralo sve prolaziti preko operatera. Kada bi oni tražili moje ime, ja bih rekao Ajakoka. Naravno da nisu imali pojma kako bi ga napisali pa ono obično nije bilo ispravno naapisano. Onda bi pitali za moje ime i kad bih im rekao Lido, oni bi se nasmijali. Konačno sam sebi rekao: 'Kome je to potrebno?' i počeo sam sebe zvati Li."

Za života je vodio dve velike američke automobilske kompanije. U Fordu je počeo da radi nakon Drugog svetskog rata i bio je glavna figura u njegovom razvoju. Godine 1970. postao je i predsednik kompanija, ali ga je osam godina

kasnije zbog neslaganja i sukoba otpustio Henri Ford ml.

Nakon otkaza angažovao ga je Krajsler, kompanija koju je bukvalno spasio od propasti. Osigurao joj je saveznu finansijsku pomoć, a pomoću efikasnijih i konkurentnijih proizvoda, kao što su tzv. K automobili koji su uključivali "dodž aries" i "plimut relajant", kompanija je ponovno postala profitabilna nakon čega je postao predsednik Krajslera. U tom periodu su azijski i evropski automobili počeli zauzimati značajan udeo u američkom automobilskom tržištu.

Američki potrošači možda ga se najbolje sećaju iz Krajslerovih reklama u kojima je rekao: "Ako možete pronaći bolji automobil, kupite ga." Godine 1992. otišao je u penziju iz Krajslera, ali tokom 1995. došlo je do međusobnih optužbi između Ajakoka i Krajslera, a sve je završilo 1996. kada su rešili svoje nesuglasice.

Obe korporacije, Ford i Krajsler, izrazile su žaljenje povodom njegove smrti.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track