DANAS ISTIČE ROK KOJI JE DAO TEHERAN: Makron pokušava da spase nuklearni sporazum, Iran najavljuje NOVO OBOGAĆIVANJE!
Foto: EPA

POSLEDNJI ČAS

DANAS ISTIČE ROK KOJI JE DAO TEHERAN: Makron pokušava da spase nuklearni sporazum, Iran najavljuje NOVO OBOGAĆIVANJE!

Planeta -

PARIZ - Rok koji je Iran dao evropskim zemljama potpisnicama nukleranog sporazuma da ponude nove uslove ističe danas, pošto su SAD samoinicijativno izašle iz sporazuma i uvele Teheranu sankcije.

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem u nastojanju da do sredine jula obnovi dijalog između Irana i zapadnih partnera kako bi se smanjile tenzije na Bliskom istoku.

Makron i Rohani razgovarali su više od jednog sata, saopštio je kabinet francuskog predsednika. Kako se navodi, Makron je izrazio "snažnu zabrinutost zbog novog slabljenja" sporazuma iz 2015. godine, čiji je cilj bio smanjenje nuklearnih ambicija Irana.

Dogovoreno je da do 15. jula pokuša da se istraže uslovi za nastavak dijaloga svih strana o iranskom nuklearnom pitanju.

Očekuje se da će Iran će danas objaviti da će podići nivo obogaćivanja uranijuma na pet odsto, što je iznad limita dogovorenog nuklearnim sporazumom sa šest velikih sila 2015. godine.

"Glavna objava sutra biće povećanje nivoa obogaćivanja na pet odsto sa 3,67, koliko je dogovoreno sporazumom", rekao je Rojtersu iranski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman. Iranska poluzvanična agencija Fars prenela je prethodno da će nuklearni pregovarač Abas Arakči danas saopštiti da Iran prestaje da se pridržava više odredbi tog sporazuma.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track