ZLOKOBNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Superpožari prete Evropi! Zna se ko je kriv, ali niko tu NE MOŽE NIŠTA!
Foto: Asošijejted Pres

ALARMANTNO

ZLOKOBNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Superpožari prete Evropi! Zna se ko je kriv, ali niko tu NE MOŽE NIŠTA!

Planeta -

MADRID - Evropi prete superpožari, navodi se u najnovijem izveštaju Svetskog fonda za očuvanje prirode (WWF). To je direktna posledica velikih toplotnih talasa i suša, a za njih su zaslužne sve izraženije klimatske promene.
Iako je tradicionalno Mediteran regija u kojoj se u Evropi leti prijavi najviše požara, vatrenih stihija koje se brzo šire biće sve više i na severu Evrope.

Stravična posledice... Izgoreli automobili posle požara na Peloponezu prošle godine
Stravična posledice... Izgoreli automobili posle požara na Peloponezu prošle godinefoto: EPA/Pantelis Saitas

U ovom regionu, koji generalno važi za dosta svežiji, poslednjih godina ima sve više šumskih požara. Prema zvaničnim podacima, godišnje u požarima širom Evrope bude uništeno 300.000 hektara šuma. U izveštaju koji je objavila španska podružnica Svetskog fonda za očuvanje prirode, navodi se da požari Stari kontinent godišnje koštaju tri milijarde evra.

BESNE POŽARI NA OSTRVU EVIJA Na grčkom ostrvu Evija izbilo je nekoliko požara, a vatrogasci i dalje pokušavaju da ih ugase. Vatrogasna služba saopštila je da je uhapšen 64-godišnji muškarac zbog sumnje da je uzrokovao prvi požar time što je pokušao da zapali osušeni korov u blizini svoje kuće. Požari su izbili u četvrtak po podne u Manikiji, a ubrzo su locirani i na još tri lokacije, u Kimi, Pirgri i Agios Georgiosu. U njihovom gašenju učestvuju 225 vatrogasaca, četiri aviona sa vodom, tri helikoptera i još 100 vozila, kao i teška mašinerija.

Tokom 2017. i 2018. zabeleženi su fenomeni superpožara koji se brzo šire zahvaljujući jakom vetru. Ovaj fenomen je u Portugalu, Španiji i Grčkoj usmrtio čak 225 osoba. Porast temperatura na globalnom nivou i neodgovarajuća lokacija sredstava dovešće do toga da se situacija pogorša u narednom periodu.

BROJKA 1.400 požara izbilo je u Evropi od početka 2019.

Trenutna politika prema požarima u divljini koja se bazira na sistemu gašenja je zastarela i neefikasna u borbi protiv superpožara.

Depopulacija

Neophodno je uvesti preventivne mere, uključujući bolje upravljanje šumama, navodi se u izveštaju. Osim porasta temperatura, u izveštaju se navodi da dodatnu opasnost od širenja superpožara predstavljaju depopulacija, haotična i nesređena urbanizacija. Najnoviji toplotni talas je, prema poslednjim podacima, odneo 13 života, najviše u Francuskoj. Od početka 2019. širom Evrope je registrovano preko 1.400 požara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track