NETANJAHU NA ČELU DRŽAVE 4.876 DANA: Izraelski premijer ušao u istoriju! Nadmašio i oca nacije Davida ben-Guriona!
Foto: EPA/Atef Safadi

Staž za respekt

NETANJAHU NA ČELU DRŽAVE 4.876 DANA: Izraelski premijer ušao u istoriju! Nadmašio i oca nacije Davida ben-Guriona!

Planeta -

Aktuelni predsednik vlade premašio rekord oca nacije Davida Ben-Guriona posle punih 56 godina

JERUSALIM - Benjamin Netanjahu postao je juče premijer s najdužim stažom u Izraelu, premašivši rekord oca nacije Davida Ben-Guriona posle 56 godina! Netanjahu predvodi zemlju punih 13 godina i 128 dana (4.876 dana), što je za dan duže od Ben-Guriona.

foto: EPA/Atef Safadi

Novi izbori

Netanjahu je bio premijer od 1996. do 1999. i ponovo neprekidno od 2009. godine. Kada je prvi put pobedio na izborima, postao je najmlađi izraelski premijer sa 46 godina. On je takođe prvi izraelski lider rođen nakon stvaranja države Izrael 1948. Netanjahuova najnovija pobeda na izborima u aprilu ove godine pretvorila se u neuspeh jer mu nije pošlo za rukom da formira vladajuću koaliciju. Taj zadatak poverio mu je predsednik Izraela Ruven Rivlin jer je izgledalo da za to ima najviše šanse, imajući u vidu veći broj poslanika koji su osvojile desničarske i verske partije. Netanjahu se odlučio na nove izbore 17. septembra, pre saslušanja u oktobru, posle čega bi mogao biti optužen za korupciju. On, međutim, tvrdi da nije ništa loše učinio i da je slučaj protiv njega politički motivisan.

foto: Profimedia

Mnoge njegove pristalice smatraju da dobro rukovodi malom zemljom u nestabilnom regionu i da je zaslužan za diplomatske preokrete i ekonomski rast.

Populista

Kritičari navode da je demonizovao političke protivnike i arapsku manjinu svojim populizmom i da je često stavljao lične ambicije pre nacionalnog interesa. Lider konzervativnog Likuda ima reputaciju nepopustivog pregovarača. On je obećao da neće biti više evakuacije jevrejskih naseljnika ni jevrejskih naselja pod njegovom vladavinom, kao i da Palestinci neće imati državu u punom smislu.

foto: Ilustracija

Kurir.rs/Ekipa Kurira Foto: EPA/Atef Safadi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track