Najnovije vesti

MISTERIOZAN BROD PRONAĐEN NA DNU BALTIKA: Star je 500 godina, a izgleda kao da je juče potonuo! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

u savršenom je stanju

MISTERIOZAN BROD PRONAĐEN NA DNU BALTIKA: Star je 500 godina, a izgleda kao da je juče potonuo! (VIDEO)

Planeta

Istraživači su na dnu Baltičkog mora, nedaleko od obale Švedske, pronašli olupinu broda starog 500 godina i to u veoma dobrom stanju.

Kažu da brod izgleda "kao da je juče potonuo", a zapravo datira iz kasnog 15., odnosno, ranog 16. veka.

Pretpostavlja se da su jarboli na mestu, a trupovi nedirnuti zbog hladnih, malo slanih i "negostoprimljivih" voda Baltika.

foto: Youtube/Printscreen

Precizno poreklo broda još nije poznato. U vremenu iz kojeg, najverovatnije, potiče brod nije bilo popularno davanje imena brodovima te je označen kao "Nepoznati brod", na švedskom "Okänt Skepp".

Brod je dugačak oko 18 metara, metar manje od Kolumbove vodeće "Santa Marije". "Okänt Skepp" je od velikog istorijskog značaja, jer je stariji i očuvaniji od drugih potonulih brodova u Baltičkom moru. Brod je sagrađen u doba Kristofera Kolumba i Leonarda da Vinčija.

Naučnici MMT-a, zajedno sa arheolozima sa Univerziteta Južni Hempton iz Velike Britanije, produkcijom "Dip si" i Institutom za arheološka istraživanja Sodertorn Univerziteta, napravili su 3D model pronađenog broda.

Olupinu je prvi put otkrila Švedska pomorska uprava 2009. godine, prilikom sonarnog skeniranja mora. Međutim, potpuni značaj ove olupine je, slučajno, otkriven tek deceniju kasnije.

Naučnici su rasporedili vozila na daljinsko upravljanje na palubu broda "Stril Eksplorer" kako bi što detaljnije istražili olupinu. Arheolog Paćeko Ruiz je brod opisao kao "najstariji brod u Baltiku" i kao "menjač igara" . Naglasio je da nikad ranije nije nađen brod sa jarbolima i sidrom u tom području.

Najveće pitanje je kako je brod uopšte završio na dnu jer nema štete koja bi mogla da izazove potonuće. Svakako, istraga koja sledi doneće nove detalje.

Kurir.rs/Mirror Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...