PAKLENO I NA ARKTIKU: Požari besne u Sibiru, Aljasci i Grenlandu, dim se vidi i iz svemira! NIKAD OVAKO NIJE BILO! (VIDEO)
Foto: AP

upozorenje naučnika

PAKLENO I NA ARKTIKU: Požari besne u Sibiru, Aljasci i Grenlandu, dim se vidi i iz svemira! NIKAD OVAKO NIJE BILO! (VIDEO)

Planeta -

Veliki šumski požari zahvatili su Arktik, a vatrena stihija guta delove severnog Sibira, severne Skandinavije, Aljaske i Grenlanda.

Munje često izazivaju požare u regionu, ali je ove godine situacija pogoršana letnjim temperaturama, koje su iznad globalnog proseka.

Stubovi dima mogu se videti iz svemira.

foto: AP

Mark Parington, ekspert za šumske požare u Monitoring centra "Kopernikus", opisao je situaciju kao "bez presedana".

Stotine šumskih požara zahvatilo je većinom nenastanjene regione istočne Rusije, severne Skandinavije, Grenlanda i Aljaske. Međutim, dim pogađa i šira područja.

U gradovima na istoku Rusije primećen je pad kvaliteta vazduha od kada su požari prvi put izbili.

Dim je navodno stigao i do ruskog regiona Tjumena na zapadu Sibira, koji je udaljen šest vremenskih zona od požara na istočnoj obali.

Požari u junu su oslobodili u atmosferu oko 50 megatona ugljen-dioksida, što je količina na godišnjem nivou za državu veličine Švedske.

Požari na Arktiku su česti između maja i oktobra i oni predstavljaju prirodni deo ekosistema jer postoje određene koristi za prirodu i okolinu.

Međutim, intenzitet ovih požara, kao i velika površina koju su zahvatili, prilično je neobična.

Naučnici upozoravaju da su temperature na Arktiku svake godine sve veće i rastu po većoj stopi u odnosu na globalni prosek.

Kurir.rs/Agencije Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track