POTVRĐENO! FRANKENŠTAJN DOLAZI IZ JAPANA: Naučnik dobio podršku vlade za stvaranje životinjskih embriona sa ljudskim ćelijama (VIDEO)
Foto: AP

bizarno

POTVRĐENO! FRANKENŠTAJN DOLAZI IZ JAPANA: Naučnik dobio podršku vlade za stvaranje životinjskih embriona sa ljudskim ćelijama (VIDEO)

Planeta -

Japan je svom stručnjaku s područja istraživanja matičnih ćelija dao finansijsku podršku za stvaranje životinjskih embriona koji sadrže ljudske ćelije.

Genetičar Hiromicu Nakauči, koji radi na univerzitetima u Tokiju i Standfordu u Kaliforniji, planira da stvori ljudske ćelije u embrionima miševa i pacova, a zatim da presadi te embrione u surogatne životinje. Krajnji cilj mu je da stvoriti životinje sa organima od ljudskih ćelije koje će se posle moći da transplantira u ljude.

Do početka ove godine Japan je izričito zabranjivao eksperimentiranje sa životinjskim embrionima koji sadrže ljudske čelije. Ali, u martu ove godine japansko ministarstvo obrazovanja i nauke izdalo je nova uputstva koje dozvoljavaju stvaranje ljudsko-životinjskih embriona, koji se mogu da se transplantiraju u surogatne životinje.

Japan neće biti prva zemlja koja se odlučila na takvo nešto, slični eksperimenti vršeni su u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, ali nije bilo dozvoljeno rađanje genetski izmenjenih životinja. Iako američki naučnici na sličnim eksperimentima rade već tri godine, zabranjeno je državno finansiranje takvih istraživanja.

Genetičar Nakauči je naglasio kako će vrlo postupno napredovati u svojim istraživanjima te da još neko vreme neće biti rađanja hibridnih životinja. U prvoj fazi planira uzgoj hibridnih mišjih embriona sve do 14 i po dana trudnoće, kad su organi većinom formirani i vrlo brzo bi trebalo doći do porođaja. Isti eksperiment će obaviti i na pacovima.

Tek nakon toga planira da podnese vladi zahtev za odobravanje stvaranja hibridnih embriona svinja do 70. dana trudnoće.

Kurir.rs/100 posto.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track