Najnovije vesti

AMERIKA TRAŽI POMOĆ U ORMUSKOM MOREUZU: Francuska, Velika Britanija i Nemačka da se pridruže zaštiti plovidbe
Foto: EPA/MOD/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/

ugrožena plovidba

AMERIKA TRAŽI POMOĆ U ORMUSKOM MOREUZU: Francuska, Velika Britanija i Nemačka da se pridruže zaštiti plovidbe

Planeta

Američke vlasti zatražile su danas od Nemačke, Francuske i Velike Britanije da učestvuju u misiji zaštite u Ormuskom moreuzu posle krize izmedju Londona i Teherana zbog zaplene tankera.

"Zvanično smo zatražili od Nemačke da se pridruži Francuskoj i Velikoj Britaniji u misiji zaštite plovidbe u Ormuskom moreuzu i borbi protiv iranske agresije", izjavila je portparolka američke ambasade u Berlinu Tamara Strenberg-Greler. 

 

Berlin i Pariz još nisu odlučili da li da se pridruže toj misiji. Misiju pomorske zaštite je predložila Velika Britanija, što je incijativa koju su osudile iranske vlasti.

 

Revolucionarna garda Irana presrela je prošle nedelje tanker "Stena impero" u Ormuskom moreuzu. Brod je zaplenjen sa 23 člana posade.

 

Iran je saopštio da je taj potez bio odgovor na incident od 4. jula kada je britanska mornarica pomogla Gibraltaru da zapleni iranski naftni tanker. Velika Britanija tvrdi da je zaplena iranskog tankera bila legalna pošto je postojala sumnja da će brod prekršiti sankcije Evropske unije koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

 

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: EPA/MOD/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...