Najnovije vesti

ARKTIK U PLAMENU Vatrena stihija guta delove Sibira, Aljaske, Grenlanda! Ogromni požari VIDE SE IZ SVEMIRA, naučnici u šoku: Ovako nešto nikada nismo videli! (VIDEO)
Foto: Printscren Youtube

čovečanstvo u opasnosti

ARKTIK U PLAMENU Vatrena stihija guta delove Sibira, Aljaske, Grenlanda! Ogromni požari VIDE SE IZ SVEMIRA, naučnici u šoku: Ovako nešto nikada nismo videli! (VIDEO)

Planeta

Naučnici već dugo upozoravaju da se područje Arktika zagreva dvostruko brže od ostatka planete. Čiini se međutim, da je situacija na Arktiku postala alarmantna posle najtoplijeg juna u istoriji merenja. Arktik u poslednjih mesec dana bukvalno gori.

Od Grenlanda preko Sibira pa do Aljaske, ogromni požari i oblaci dima nadvijaju se nad severnom hemisferom naše planete, a šteta je ogromna.

Radi se o ogromnim požarima koji su toliko velikii da se vide i iz svemira.

Područje Arktika je od početka juna do sada pogodilo više od 100 požara.Najgore je na području Aljaske i Sibira, gde je došlo do najvećih požara.

Neki od požara toliko su veliki da je njihova površina iznosi 100.000 fudbalskih terena. Kada to kažemo, govorimo o jednom od požara, ne o više spojenih.

Procenjuje se da je jedan požar koji se razbuktao u Kanadi u državi Alberta bio veći od 300.000 fudbalskih terena. Kler Nulis iz Svetske meteorološke organizacije je u UN objavila zastrašujuće podatke vezane za ovaj požar i okolnosti koje su do njega dovele.

Požari su za mesec dana proizveli CO2 kao Švedska za godinu dana

Najpre je rekla kako je ove godine prosečna temperatura za jun u delovima Sibira u kojima je došlo do požara i do 10 stepeni Celzijusa viša nego što su to bile temperature u razdoblju od 1981. do 2000. godine.

Osim toga, objavljeno je i kako su arktički požari samo tokom juna proizveli 55 megatona CO2.

Sam po sebi, taj podatak mnogima neće biti jasan, ali kada ga uporedimo sa činjenicom da toliko CO2 imisija proizvodi Švedska, i to na godišnjoj razini, taj podatak postaje strašan.

55 megatona CO2 je otpušteno samo u požarima tokom juna. Od početka godine je na tom području proizvedena 121 megatona CO2. To je jednako godišnjoj količini CO2 koju proizvede Belgija.

Guardian javlja i kako bi ovi požari mogli ubrzati klimatske promene. Dodaju kako ovi požari ispuštaju štetne materije koje zagađuju vazduh, uključujući čestice otrovnih gasova poput ugljen monoksida.

U Rusiji je čak 11 od 49 regija zahvaćeno požarima. Tomas Smit, geograf pri Londonskoj školi ekonomije izjavio je da ovakvi požari nisu zabeleženi tokom 16 godina korištenja satelita na tom području.

Kurir.rs/Index.hr

Foto YT

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...