Havijer Bardem: Ubijate nas!

Holivudski glumac optužuje vladu

Havijer Bardem: Ubijate nas!

Planeta -
Bardem, koji je dobio Oskara za ulogu ubice u filmu „Nema zemlje za starce“, kaže da će porezi i druge mere štednje samo kazniti obične građane

MADRID - Kao na filmu.Španski glumac Havijer Bardem učestvuje na masovnim uličnim protestima u Madridu protiv mera štednje, za koje kaže da će uništiti kulturu u Španiji, ali i zemlju u celini. Policija je tokom protesta uhapsila sedam osoba, dok ih je šest povređeno u masovnim tučama.Holivudska zvezda se, u plavoj majici, s bradom i tamnim naočarima, pridružila stotinama glumaca u protestu ispred ministarstva kulture. Protest je deo šireg radničkog bunta koji se odvija u 80 gradova Španije.Bardem, koji je dobio Oskara za ulogu ubice u filmu „Nema zemlje za starce“, kaže da će porezi i druge mere štednje samo kazniti obične građane.- Ovo je veoma nepravedna situacija jer vlada, umesto da natera finansijski sektor da plati za ono što su uradili, sav teret stavlja na nezaposlene, bolesne i penzionere. Isprazniće ovu zemlju i uništiti budućnost mnogih generacija - rekao je Bardem i dodao da se oseća privilegovano što može da živi od filmova koje snima van Španije, u trenutku kad mnogi njegovi sunarodnici napuštaju zemlju u potrazi za poslom.Stopa nezaposlenosti u Španiji dostigla je 24 odsto i mnogi smatraju da će nove mere uticati na potrošnju i dodatno utući ekonomiju.

Ruke gore, ovo je pljačkaDemonstracije u Madridu, koje su trajale do ranog jutra, bile su jedan od preko 80 protestnih skupova koje su organizovali sindikati širom zemlje zbog smanjenja plata u državnoj administraciji i povećanja poreza. Na njima se okupilo na desetine hiljada ljudi, uključujući pripadnike policije i vatrogasce sa šlemovima.- Ruke gore, ovo je pljačka! - uzvikivali su demonstranti šetajući ulicama španske prestonice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track