RUSKI VOJNI INTERNET POLOŽIO TEST: Super mreža dugog dometa neuništiva, ključna infrastruktura će biti postavljena na ARKTIKU (VIDEO)
Foto: Profimedia

oružje

RUSKI VOJNI INTERNET POLOŽIO TEST: Super mreža dugog dometa neuništiva, ključna infrastruktura će biti postavljena na ARKTIKU (VIDEO)

Planeta -

Ruska vojska isprobala je rad „vojnog interneta” dugog dometa, preneli su ruski mediji pozivajući se na izvor iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, razmena podataka vršena je lokalnom bežičnom mrežom visoke zaštite koja je omogućavala prenos fajlova velikog obima, uključujući audio i video informacije, na udaljenosti od dve hiljade kilometara.

Tokom vežbi bili su korišćeni digitalni i mobilni sistemi video konferencijske veze MKS-P i MK ZVKS kao i stanice kosmičke veze R-438-N „Belozer”. U testiranje sistema bilo je uključeno preko 4.500 vojnika.

Novi sistem omogućava da se informacije prenose na udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara. Ministarstvo je takođe naglasilo da su svi kanali veze pouzdano zaštićeni od upada, a podaci su šifrovani.

Na pomenutom testiranju u Centralnom vojnom okrugu između dva terenska punkta na udaljenosti od preko dve hiljade kilometara razmenjene su informacije brzinom od 300 megabajta u sekundi. Ruski vojni resor smatra da će u perspektivi praktično moći da se prenese bilo koji obim informacija na prostoru cele zemlje.

Ključna prednost vojnih mreža nalazi se u činjenici da su apsolutno autonomne i otporne na spoljne uticaje, tako da neko sa strane ni teoretski ne može da im pristupi, kaže glavni urednik časopisa Arsenal otečestva Viktor Murahovski.

Glavni zadatak ovih linija je prenos i obrada podataka za sisteme automatizovanog i borbenog upravljanja. Štab može da dobije informacije u režimu realnog vremena direktno s bojnog polja. Odnosno može bukvalno da vidi rezerve goriva i municije određenog tenka.

Oružane snage RF počele su da rade na stvaranju suverenog interneta 2019. godine. Zatvoreni sistem razmene digitalnih informacija nazvan je multiservisna transportna komunikaciona mreža MTSS.

Prva faza trajaće do kraja ove godine, a u potpunosti će biti završen za dve godine. MTSS će imati svoj pretraživač, a u cilju nezavisnog funkcionisanja vojska će položiti optički kabal na Arktiku. Zajedno sa zaštićenim ruskim segmentom svetske mreže, projektom koji se trenutno razmatra, MTSS treba da obezbedi elektronsku bezbednost zemlje. Ovakav vid komunikacije može da se koristi i na području vanrednih situacija gde se vrlo često pojavljuju problemi s mobilnom vezom i internetom, navode ruski mediji.

Kurir.rs/Logicno Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track