OTKRIVENO ZAŠTO JE OVO NAJSKUPLJA ZEMLJA U EVROPI: Stanarina je oko 1.300 evra, flaša vina 17, a evo šta se krije iza paprenih cena
Foto: Profimedia

56 odsto više cene nego u ostatku evrope

OTKRIVENO ZAŠTO JE OVO NAJSKUPLJA ZEMLJA U EVROPI: Stanarina je oko 1.300 evra, flaša vina 17, a evo šta se krije iza paprenih cena

Planeta -

Cene na Islandu su u proseku 56 odsto više nego u ostatku Evrope, što tu ostrvsku državu čini najskupljom zemljom na kontinentu.

Kada je u pitanju region, najskuplja je Hrvatska, sledi Slovenija na 19. mestu. Crna Gora na 30. mestu, a sledi je Srbija, dok se Bosna i Hercegovina nalazi na 34. mestu liste najskupljih zemalja.

Primera radi, pica u islandskom restoranu košta oko 17 evra, čaša vina oko 10, a pivo 7. Večera za dvoje stoji oko 85 evra, flaša vina u prodavnici je 17 evra, a paket jaja 5 evra.

foto: EPA

Ipak, prosečna bruto plata stalno zaposlene osobe na Islandu iznosi oko 4.500 evra. Stanarina manjeg stana u centru Rejkjavika je 1.300 evra mesečno.

Kada je u pitanju region, najskuplja je Hrvatska, gde je voda oko 2,5 evra.

Prema poslednjim podacima Evrostata, na listi su se posle Islanda našle Švajcarska, Norveška i Danska.

Na Islandu živi 355.000 ljudi, a kao razlog za paprene cene na ovom ostrvu navodi se zavisnost zemlje od uvoženja namirnica, kao i visoki porezi na alkoholna pića.

Još jedan krivac za visoke cene su velike oscilacije islandske krune 2016. i 2017. godine.

Iako troškovi života mogu biti šok za turiste, Islanđani u proseku dobro žive, pa je prošle godine prosečna mesečna plata pre oporezivanja iznosila više od 4.000 evra.

"Island je veoma mali. Teško je uporediti ekonomiju tako male države sa onim u zemljama koje su sto puta veće.", rekao je Konrad Gudjonson, glavni ekonomista pri Privrednoj komori Islanda.

Ipak, predviđanja centralne banke nisu pozitivna.

Predviđaju da će se ekonomija na ostrvu smanjiti 0,4 odsto u ovoj godini, što bi bio prvi pad u poslednoj deceniji.

foto: Profimedia

Kao razlog za ove loše vesti navodi se pad turističkih poseta, izazvan propašću niskobudžetnog avio-prevoznika "VAU era".

Negativne prognoze podstaknute su i vešću o rastu inflacije, koja je dostigla 3,1 u prvom kvartalu 2019. godine, čime je značajno smanjena kupovna moć u zemlji.

Dobra vest je da bi preteća recesija trebalo da sruši cene kirija, koje poslednjih godina nezaustavljivo rastu.

Naime, mesečna stanarina za jednosoban stan u centru Rejkjavika iznosi oko 1.500 evra.

Kurir.rs/France 24 Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track