UN POTVRDILE DA JE NA ZEMLJI PAKAO: Protekli jul je najtopliji mesec ikada! (VIDEO)
Foto: AP

KLIMATSKE PROMENE

UN POTVRDILE DA JE NA ZEMLJI PAKAO: Protekli jul je najtopliji mesec ikada! (VIDEO)

Planeta -

NJUJORK - Protekli jul bio je jednak najtoplijem, ako ne i najtopliji ikad zabeleženi mesec, saopštio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nove podatke Svetske meteorološke organizacije i Programa za klimatske promene Kopernik.

"Prema najnovijim podacima Svetske meteorološke organizacije i njenog klimatskog centra - temperatura proteklog jula bila je jednaka ili viša od bilo kog meseca od kada se vrše merenja, a tome je prethodio najtopliji ikada zabežleni jun", rekao je Gutereš.

Upozorio je da ako odmah ne preduzmemo mere za ublažavanje klimatskih promena takvi ekstremni vremenski fenomeni će biti samo vrh ledenog brega.

"I taj se ledeni breg takođe se brzo topi. Vodeći svetski naučnici ukazuju da moramo ograničiti porast temperature na 1,5 stepeni C ako želimo da izbegnemo najgore posledice klimatskih promena. Moramo smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 45 odsto do 2030. godine. Moramo postići karbonsku neutralnost do 2050. Moramo uključiti klimatske rizike u sve odluke kako bismo podstakli klimatski otporan rast, smanjili ranjivost od klimatskih promena i izbegli ulaganja koja bi mogla prouzrokovati još veću štetu", poručio je Gutereš.

Ovo saopštenje dolazi i kao uvod u predstojeći Samit o klimatskoj akciji 2019. na najvišem nivou, a koji će u septembru biti održan u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Generalni sekretar je pozvao lidere svetskih vlada, kompanija i civilnog društva da dođu na Samit sa konkretnim planovima - jasnim koracima za jačanje nacionalnih doprinosa do 2020. godine i strategijama za karbonsku neutralnost do 2050. godine. Pomenuo je i neke dosadašnje akcije i rezultate.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track