Najnovije vesti

AUSTRIJA DOBILA SPOR PROTIV VLASNICE HITLEROVE KUĆE: Nije uspela od države da izvuče 1,5 miliona evra!
Foto: Profimedia, Shutterstock

završen proces

AUSTRIJA DOBILA SPOR PROTIV VLASNICE HITLEROVE KUĆE: Nije uspela od države da izvuče 1,5 miliona evra!

Austrija

BEČ - Dugogodišnji pravni spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera u Braunau, između Republike Austrije i nekadašnje vlasnice, okončan je odbijanjem žalbe na odluku o nacionalizaciji.

Nakon što je austrijski parlament 2016.doneo odluku o oduzimanju kuće, odnosno nacionalizaciji, vlasnica je pokušala pred sudom da je ospori i da izbori veće obeštećenje.

Sada je žalba nekadašnje vlasnice odbijena pred Višim sudom (OGH) u Beču.

Viši pokrajinski sud u Lincu je u aprilu stavio van snage odluku Pokrajinskog suda u Ridu o podizanju visine obeštećenja na 1,5 miliona evra. Sud je smatrao da je visina obeštećenja od 812.000 evra, koliko je procenio sudski veštak, a svotu koju je država već isplatila, dovoljna.

Protiv toga se OGH žalila bivša vlasnica, ali je žalba odbijena, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Time je poslednji sudski spora u slučaju rodne kuće Adolfa Hitlera okončan. U martu prošle godine je i Evropski sud za ljudska prava odbacio žalbu bivše vlasnice, uz ocenu da odluka parlamenta ne predstavlja kršenje osnovnih prava i sloboda.

"Nakon pravosnažne sudske odluke u slučaju obeštećenja sada može da se pokrene postupak određivanja svrhe korišćenja kuće, sa ciljem da se spreči svaki oblik veličanja nacizma", istakao je danas u saopštenju ministar unutrašnjih poslova Volfgang Pešorn. On je objavio da je pokrenut konkurs za arhitekte.

Kurir. rs/Tanjug

Foto Profimedia, Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...