AUSTRIJA NE DA PARE ZA HITLEROVU KUĆU:  Država se žalila na presudu da je cena od 310.000 evra premala
Foto: Profimedia

spor

AUSTRIJA NE DA PARE ZA HITLEROVU KUĆU: Država se žalila na presudu da je cena od 310.000 evra premala

Austrija -

Spor oko eksproprijacije kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler, između ranijih vlasnika i države se nastavlja, pošto je Austrija odlučila da uloži žalbu na odluku Pokrajinskog suda u Ridu da je obeštećenje bilo premalo.

Austrija je ranijim vlasnicima isplatila 310.000 evra, na osnovu obeštećenja zbog odluke da se kuća preuzme od strane države.

Sud je, na žalbu ranijih vlasnika, došao do zaključka da, uzimajući u obzir "posebnost nekretnine, jer je u glavnoj zgradi rođen Hitler", država treba da isplati 1.508 miliona evra.

U obrazloženju se navodi da je glavna zgrada godinama iznajmljivana od strane države za visoku kiriju, a i da treba uzeti u obzir da je u sklopu nekretnine i garaža i parking, od kojih su raniji vlasnici imali značajne prihode.

Nadležne vlasti su ukazale da se država obavezala na obeštećenje u interesu poreskih obveznika i da je država utvrdila prodajnu vrednost u visini od 812.000 evra, od kojih je već isplatila 310.000, a ostalih 502.000 treba da se prebaci vlasnicima.

Prethodno je Ustavni sud utvrdio da je odluka o eksproprijaciji, posle dugogodišnje diskusije bez dogovora sa vlasnicima, bila u skladu sa zakonom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track