NOMINACIJA TRAMPA ZA NOBELA JE SRAMOTA: Japanski političari šokirani potezom svog premijera (VIDEO)
Foto: AP, EPA

šta reći

NOMINACIJA TRAMPA ZA NOBELA JE SRAMOTA: Japanski političari šokirani potezom svog premijera (VIDEO)

Planeta -

Japanski političari reaguju sa nevericom nakon tvrdnji američkog predsednika Donalda Trampa da je premijer Japana zatražio da Tramp bude nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Neki od najsnažnijih odgovora dolaze od japanskih opozicionih političara koji su opisali incident kao "sramotu", ali kritika raste i u vladajućoj stranci, prema izveštajima lokalnih medija.

Premijer Šinzo Abe nije osporio Trampove tvrdnje.

Tokom govora o graničnoj sigurnosti u petak, Tramp je rekao da mu je Abe pokazao kopiju pisma od pet stranica koje je "poslao ljudima koji daju nešto što se zove Nobelova nagrada."

"To je najljepše pismo od pet stranica", rekao je Tramp.

Navodeći anonimne izvore iz vlade u Tokiju, japanska kompanija Kjodo Njuz izvestila je u utorak da je pismo "stvarno" i da je Abe preporučio Trampa za nagradu. Japanski mediji su takođe objavili da je Abe možda dao preporuku nakon "neformalnog zahteva" telefonom od strane Trampa da podrži njegovu kandidaturu.

Japanska javnost je možda bila iznenađena izveštajima, zbog sve veće zabrinutosti oko pristupa Sjedinjenih Država i Trampove "Prvo Amerika" spoljne politike.

Kurir.rs/UPI

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track