NASA OTKRILA KAKO DA PRAVIMO BRAŠNO IZ VAZDUHA: Uskoro će se naći na tržištu, spasiće milione gladnih širom planete (VIDEO)
Foto: Profimedia

nova proizvodnja hrane

NASA OTKRILA KAKO DA PRAVIMO BRAŠNO IZ VAZDUHA: Uskoro će se naći na tržištu, spasiće milione gladnih širom planete (VIDEO)

Planeta -

Finska kompanija Solar Foods (Solarna hrana) uskoro bi na tržište trebalo da plasira proteinsko brašno Solein, koje je napravljeno do ugljen-dioksida (CO2) vode i električne, odnosno solarne energije.

Radi se o visoko proteinskom sastojku, nalik brašnu, koji sadrži 50 odsto belančevina, 5 do 10 odsto masti i 20 do 25 posto ugljenih hidrata. Navodno izgleda i ima ukus poput pšeničnog brašna, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jednim od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda, piše World Economic Forum.

Proizvodnjom Soleina se navodno uzima CO2 iz vazduha, a zatim se kombinuje sa vodom, manjom dozom hranjivih materija i vitaminima. Pomoću 100 odsto obnovljive solarne energije, nakon toga pokreće prirodni proces fermentacije sličan onome pomoću koga se, naprimer, proizvodi kvasac.

Kompanija tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina "oslobođena poljoprivrednih ograničenja" jer finalni proizvod ne zavisi od obradive zemlje, količine padavina ili povoljnih vremenskim prilikama.

Ova firma sarađuje sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju van planete Zemlje, a sama ideja iza Solein dolazi od NASA.

Osim za prehranu velikog broja ljudi, Solein je savršena hrana za svemirska putovanja, piše ESA.

(Kurir.rs/Index.hr/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track