DOBRO MU OČITALI: Putin, Makron i Merkelova pokazali Zelenskom gde mu je mesto
Foto: EPA

NAJSTRAŠNIJE IGNORISANJE

DOBRO MU OČITALI: Putin, Makron i Merkelova pokazali Zelenskom gde mu je mesto

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron očitali su Kijevu "tešku lekciju", piše ukrajinski list Glavred.

Autor članka navodi da su, odbijajući poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za hitan sastanak o Donbasu, lideri vodečih sila pokazali da ne nameravaju da se okupljaju na njegov prvi poziv ako on nema nikakve konkretne predloge.

foto: EPA

List ističe da je lider Ukrajine "neiskusni populista", koji ne razume ulogu diplomatije na međunarodnoj sceni i oslanja se na lični pristup. Ozbiljni politički lideri, po mišljenju autora materijala, naprotiv, sprovode svoju spoljnu politiku preko profesionalnih diplomata.

"On (Zelenski) još uvek nema sopstvenu viziju i sopstvenu strategiju. On ne zna šta da radi u Donbasu, šta da ponudi društvu. Kao rezultat toga, Zelenski se ponaša situaciono, pokušavajući da udovolji svima i uglavnom brinući o svom rejtingu", ističe se u članku.

foto: EPA

Zelenski je ranije izjavio da je razgovarao telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom zbog situacije u Donbasu i zatražio od njega da "utiče na tu stranu", imajući u vidu samoproglašene republike Donjecka i Luganska.

Razgovor je održan posle pogibije četiri ukrajinska vojnika u Donbasu, kako smatra Kijev, pod paljbom snaga DNR i LNR, mada Donjeck i Lugansk negiraju svoje učešće u incidentu.

Zelenski je u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom pozvao lidere Normandijske četvorke da se hitno sastanu kako bi se dogovorili o narednim koracima usmerenim na konačno rešenje sukoba u Donbasu.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track