SPISAK MOĆNIKA KOJI JE ŽELEO DA SE OTARASI PEDOFILA MILIJARDERA JE DUGAČAK: Na njemu su predsednici, glumci, pa čak i princ! Jedan advokat upozoravao da on neće dočekati suđenje! (VIDEO)
Foto: AP

Nižu se nove teorije o Epstajnovoj smrti

SPISAK MOĆNIKA KOJI JE ŽELEO DA SE OTARASI PEDOFILA MILIJARDERA JE DUGAČAK: Na njemu su predsednici, glumci, pa čak i princ! Jedan advokat upozoravao da on neće dočekati suđenje! (VIDEO)

Planeta -

Šok u američkoj javnosti zamenila je skepsa prema zvaničnoj verziji priče o samoubistvu američkog milijardera pedofila Džefrija Epstajna.

Podsetimo, moćni američki milijarder, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje desetina maloletnica, uglavnom starih samo 14 godina, navodno se obesio u zatvoru u Njujorku.

Iako je trebalo da bude pod posebnim nadzorom jer je već jednom pokušao da se ubije, nadzor je ukinut neposredno pre smrti.

foto: EPA

Američki Eskvajer tako navodi da ovog puta niko neće poverovati u zvanično priču.

foto: AP

Osim toga, Epstajn je bio smešten u najsigurnije odeljenje zatvora na Menhetnu, u kojem zatvorenici 23 sata dnevno provode u ćelijama, a kamere ih stalno snimaju, pa i kad se tuširaju i obavljaju nuždu.

Međutim, kako se pojavila informacija da su kamere prestale da rade uoči smrti, to je podgrejalo nove sumnje.

Advokat žrtava: On neće živ dočekati suđenje

Epstajn je u njujorškom zatvoru čekao na suđenje koje je trebalo da počne sledeće godine. Advokat Spenser Kuvin, koji je pre više od 10 godina zastupao žrtve američkog milijardera, krajem jula je odlučno tvrdio da Epstajn neće doživeti suđenje.

Kuvin je dodao kako bi neko od moćnih Epstajnovih prijatelja mogao da pokuša da zauvek ućutka optuženog pedofila.

"Ako slučaj dođe do sudnice, svako s kim je bio u kontaktu svih ovih godina mogao bi biti izložen. Nimalo ne sumnjam da nema zatvora koji može da zaštiti čoveka kojeg moćnici žele da ućutkaju. Bude li ugrozio bilo koga na poziciji moći koji ima mogućnost da dođe do njega u zatvoru, Epstajnov život je definitivno u opasnosti", rekao je Kuvin pre tri nedelje.

A spisak moćnika sa kojima je milijarder bio povetzn je dugačak.

Donald Tramp

Najznačajnija Epstajnova veza bio je američki predsednik Donald Tramp. Njih dvojica su više puta fotografisani zajedno u Trampovom odmaralištu "Mar-a-Lagu" između 1997. i 2000. godine. Tramp je u prošlosti imao samo reči hvale za svog prijatelja, govoreći da je on "sjajan momak" koji, poput njega voli "mlađe devojke".

Nedavno je objavljen i snimak iz 1992. godine kada je Tramp organizovao razuzdanu zabavu s milijarderom, a u njihovom društvu je bio veliki broj devojaka.

Mediji su pisali i o sporazumu o priznanju krivice koji je, tadašnji tužilac i sadašnji Trampov zvaničnik, Aleksandar Akosta tajno sklopio sa Epstajnom 2007. godine.

Finansijer je tada priznao da je zlostavljao maloletnice da bi umesto doživotne kazne dobio samo 13 meseci zatvora, koje je delimično odležao u udobnosti svoje privatne kancelarije u Palm Biču - u Trampovom komšiluku.

foto: Youtube/Printscreen

Ovo otkriće je izazvalo veliki bes javnosti, pa je Bela kuća pokušala da se distancira od Epstajna, poričući da su on i predsednik ikada bili prijatelji. Međutim, jedna od žena koje su podigle optužbu navela da ju je Epstajn "regrutovao" kada je imala samo 15 godina upravo u Trampovom "Mar-a-Lagu".

Takođe, pre tri godine je podneta anonimna tužba protiv Trampa u kojoj se navodi da je silovao 13-godišnju devojčicu u Epstajnovoj vili na Menhetnu tokom jedne od žurki koje je predsednik redovno posećivao. Tužba je brzo povučena. Što se tiče Akoste, uprkos brojnim pozivima na njegovu ostavku, on je i dalje zaposlen u Beloj kući.

Bil Klinton

foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Bivši američki predsednik Bil Klinton je 26 puta leteo Epstajnovim privatnim avionom između 2001. i 2003. godine. Klinton i glumci Kevin Spejsi i Kris Taker leteli su njegovim privatnim boingom u Afriku. Klinton je, takođe, bio primalac Epstajnovih velikodušnih donacija.

U izjavi za Njujork magazin 2002. godine, Klinton je spomenuo Epstajna kao "veoma uspešnog finansijera i predanog filantropa". Međutim, nakon toga u izjavi za isti magazin, on je rekao da je u avionu bio samo 4 puta i negirao je znao za Epstajnove "strašne zločine", čak i one koje je on priznao pred sudom.

Alan Deršovic

Vrhunski advokat i bivši član branilačkog tima O Džej Simpsona, Alan Drešovic, pomogao je i Epstajnu da 2007. godine sklopi sporazum o priznavanju krivice, koji je pre svega obezbedio imunitet svim potencijalnim saučesnicima. Drešovic je bio Epstajnov advokat, blizak prijatelj i saučesnik.

Deršovic
Deršovic foto: Youtube/Printscreen

On je, takođe učestvovao u trgovini ljudima i Epstajn mu je "pozajmljivao" žrtve za seks. Drešovic je u više navrata negirao optužbe koje je iznela jedna od žrtava, koja tvrdi da su joj Epstajn i njegova tadašnja partnerka "naređivali da ima seks" sa advokatom.

Vudi Alen

Čuveni režiser je bio gost zabave koju je Epstajn priredio za princa Endrua 2010. godine. Takođe, on je imenovan kao jedan od retkih slavnih prijatelja koji su podržali finansijera nakon tužbi o seksualnom zlostavljanju. Alen je 2013. godine fotografisan kako sa suprigom Sun Ji i Epstajnom šeta Menhetnom.

Princ Endru

Vojvoda od Jorka, koji se nedavno pojavio sa Trampom tokom njegove posete Bakingemskoj palati, bio je dugogodišnji Epstajnov prijatelj.

Njih dvojica su viđeni zajedno na brojnim putovanjima širom sveta, a postoji i fotografija njihovog sastanka u Central parku ubrzo nakon što je Epstajn izašao iz zatvora. Od svih poznatih prijatelja, princ Endru je najdirektnije upleten u optužbe protiv Epstajna.

Prema svedočenju jedne od žrtava, njoj je naloženo da ima tri seksualna odnosa u tri različite prilike sa princom u Epstajnovom domu u Njujorku i kući njegove bivše partnerke u Londonu. Ona je opisala da je to bio deo "orgija sa brojnim maloletnicama".

Bakingemska palata je snažno negirala ove optužbe, ali je loša reputacija princa Endrua uticala na to da on bude uklonjen sa pozicije trgovinskog predstavnika kraljevstva u SAD.

Mort Zakerman

Medijski mogul je sa Epstajnom potrošio 25 miliona dolara za finansiranje prvog broja časopisa Radar 2004. godine. Vest o optužbama protiv Epstajna navela je Zakermena da da se distancira od njega i zatvori publikaciju samo 14 meseci od osnivanja.

Lesli Veksner

Predsednik kompanije koja poseduje lanac prodavnica donjeg veša "Viktorijas sikret" jedan je od klijenata Epstajnovih fondova, ali i prethodni vlasnik zloglasne vile na Menhetnu u kojoj je finansijer počinio brojne zločine. Veksnerovi predstavnici za odnose sa javnošću su prošle nedelje izjavili da je on prekinuo odnose sa Epstajnom pre više od decenije.

Ken Star

Pored Drešovica, advokat Ken Star je, takođe, branio Epstajna 2007. godine i navodno imao veliku ulogu u kontroverznom sporazumu. Advokat koji je istraživao skandal između Klintona i Monike Levinski, navodno je pozvan da pomogne Epstajnu jer je imao iskustva oko "seksualnih istraga".

Kurir.rs/Tanjug/Index.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja