RUSIJA OBJAVILA NOVE PODATKE: Radijacija na mestu eksplozije raketnog motora narasla između 4 do 16 puta! Celo selo evakuišu!
Foto: Profimedia

na lokalnom nivou

RUSIJA OBJAVILA NOVE PODATKE: Radijacija na mestu eksplozije raketnog motora narasla između 4 do 16 puta! Celo selo evakuišu!

Planeta -

Ruska meteorološka agencija Rosgidromet objavila je da je nivo radijacije u Severodvinsku u Arhangelskoj oblasti, gde je tokom testiranja rakete 8. avgusta eksplodiralo gorivo, povećao se između 4 i 16 puta.

Ruska državna nuklearna korporacija Rosatom saopštila je juče da je u eksploziji koja se dogodila u četvrtak na poligonu za vojne probe u Arhangelskoj oblasti, kada je poginulo pet osoba, bilo nuklearnih elemenata.

S druge strane, stručnjaci kažu da se radijacija nije proširila.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u toj nesreći.

Grinpis tvrdi da je radijacija povećana 20 puta.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda, koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Međutim, seljanima Njonokse, sela kod Severodvinskog, naređeno je da se sutra evakuišu na dva sata, a ko ne želi da ode, u periiodu od 5 do 7 ujutro ne sme da ide u šumu.

Najteža nuklearna nesreća u istoriji dogodila se 1986. godine u bivšem Sovjetskom savezu u ukrajinskoj centrali Černobilj. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko nedelja pokušavale da prikriju razmere katastrofe.

Kurir.rs/agencije/Rosbalt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track