Najnovije vesti

OVO JE TRENUTAK KADA SU PTICE UPALE U MOTOR RUSKOG AVIONA: Pilot brzo reagovao, a Rusi ga sada slave kao heroja! Kremlj hoće da ga odlikuje! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

ČUDO IH JE SPASILO

OVO JE TRENUTAK KADA SU PTICE UPALE U MOTOR RUSKOG AVIONA: Pilot brzo reagovao, a Rusi ga sada slave kao heroja! Kremlj hoće da ga odlikuje! (VIDEO)

Planeta
12:53h

Na internetu se pojavio kratak video-snimak trenutka kada su ptice upale u motor aviona erbas A321. Na snimku se vidi nekoliko ptica koje proleću pored prozora aviona koji poleće.

Ovo potvrđuje verziju da je uzrok prinudnog sletanja aviona sudar sa jatom galebova. Piloti su brzo ugasili motore i podigli stajni trap. Avion je sleteo direktno na trup u kukuruzno polje u blizini sela Ribaki.

Kremlj je danas saopštio da će "heroju" pilotu Damiru Jusupovu dodeliti državno odlikovanje zbog toga što je uspešno izveo prinudno sletanje putničkog aviona sa 233 putnika u polje kukuruza nakon što avion pri poletanju udario u jato ptica.

"Danas je stvarno dobar dan. Čestitajmo jedni drugima što je 233 putnika i članova posade živo, poželimo brz oporavak onima koji su povređeni i čestitamo herojskom pilotu koji je spasio živote i prizemljio avion", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Avion u kojem je bilo 233 putnika i članova posade kompanije Ural Erlajns poleteo je iz Moskve za Simferopolj kada su ptice uletele u motor. Prilikom sletanja povređene su 23 osobe lakše uključujući devetoro dece.

Samo je jedna žena zadobila teže povrede i nalazi se u bolnici. Piloti su brzo ugasili motore i podigli stajni trap. Avion je sleteo direktno na trup u polje kukuruza u blizini sela Ribaki.

Neimenovani putnik rekao je ruskoj televiziji da je avion po poletanju počeo da snažno da se trese, prenosi BBC.

"Posle pet sekundi, svetla na desnoj strani aviona su počela da trepere i osetio se miris gorenja. Onda smo sleteli i svi su izjurili", rekao je on.

Ruski državni mediji okarakterisali su sletanje ovog aviona kao "čudo" na Ramenskom, regionom gde je avion sleteo nedaleko od aerodroma Zzukovski.

Takođe hvale pilota Damira Jusupova kao heroja koji je, kako kažu, spasio 233 života "maestralnim sletanjem aviona bez točkova i motora, pravo u kukurzno polje".

"Zahvaljujcuhi njegovim visokim kompetencijama i dobro koordinisanim akcijama posade, omogućeno je sletanje aviona i izbegnute su tragične posledice. Jusupov (41) ima 3.000 sati letačkog iskustva", rekao je portparol avio-kompanije. Inače, iz aviona je iscurila oko tona goriva.

"Avion je imao 16 tona goriva u rezervoaru. Potrošio je 500 litara. Nakon prinudnog sletanja došlo je do curenja goriva koje je sad zaustavljeno. Iscurilo je možda i tona goriva", rekao je izvor iz službe za vanredne situacije za TAS S.

Podaci iz crne kutije su očuvani i biće predati stručnjacima na analizu.

"Crne kutije iz aviona A321 nisu oštećene prilikom prinudnog sletanja kod Moskve", rekao je portparol Međudržavnog komietata za avijaciju.

Kompanija je navela da je avion značajno oštećen i da neće više leteti. Pokrenuta je i istraga.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...