NATANIJAHU VEĆ NAŠAO SVOJE NASLEDNIKE: Novi premijer Izraela biće jedan obaveštajac ili ovaj diplomata (FOTO)
Foto: EPA/Atef Safadi

RAZMIŠLJA O PENZIJI

NATANIJAHU VEĆ NAŠAO SVOJE NASLEDNIKE: Novi premijer Izraela biće jedan obaveštajac ili ovaj diplomata (FOTO)

Planeta -

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu vidi šefa obaveštajne službe Mosad Josija Koena ili izraelskog ambasadora u SAD Ronalda Dermera kao svoje moguće naslednike kada se povuče iz političkog života, pišu danas izraelski mediji.

"Postoji dvoje ljudi kojem smatram podobnim da vode državu Izrael-Josi Koen i Ron Dermer", rekao je nedavno Netanijahu svojim saradnicima, preneo je novinski sajt Vala (Walla). Netanijahu inače retko govori o budućem rukovodstvu zemlje kad se on penzioniše.

Oni koji su čuli tu izjavu rekli su za isti novinski sajt da su iznenadjeni što Netanijahu nije pomenuo važne ličnosti iz svoje konzervativne partije Likud, kao što je popularni poslanik Gideon Sar, ministar javne bezbednosti Gilad Erdan ili bilo koji političar.

Šef Mosada Josi Koen
Šef Mosada Josi Koenfoto: EPA/Heidi Levine / POOL

Netanijahu koji je u julu oborio rekord i postao premijer sa najdužim stažom u Izraelu, od 13 godina i 128 dana, kaže da ne planira da sidje s položaja uprkos tome što mu preti optužnica za korupciju. On je već dugo kritikovan da potiskuje potencijalne rivale u Likudu. Vala medjutim navodi da se ne veruje da 48-godišnji Dermer ima interesa da se bavi politikom.

Nepunih deset godina stariji Koen, bivši Netanijahuov savetnik za bezbednost koji je postao šef Mosada 2016. bi navodno možda bio zainteresovan da bude premijer kad mu istekne mandat, ali to sada poriče.

Izraelski ambasador u SAD Ronald Dermer
Izraelski ambasador u SAD Ronald Dermerfoto: AP/Rogelio V. Solis

On se zalaže za borbu protiv iranskog nuklearnog programa i poboljšanje veza s arapskim državama.

Dermer koji uživa veliko poverenje Netanijahua bio je oštar protivnik nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine, a sada nastoji da ojača veze izmedju Netanijahua i predsednika SAD Donlda Trampa.

Netanijahu će početkom oktobra biti saslušan zbog optužbi za prevaru i zloupotrebu položaja, u nekoliko slučajeva, uključujući mito u jednom.

On poriče da je bilo šta loše učinio i da neće podneti ostavku ako optužnica bude podignuta.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA/Atef Safadi)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja