DEVOJČICA (9) TUŽILA HOR DEČAKA JER NISU HTELI DA JE PRIME: U tužbi navela da je to rodna diskriminacija, sud ima poslednju reč
Foto: Profimedia

hit u berlinu

DEVOJČICA (9) TUŽILA HOR DEČAKA JER NISU HTELI DA JE PRIME: U tužbi navela da je to rodna diskriminacija, sud ima poslednju reč

Planeta -

Devetogodišnja devojčica tužila je berlinski hor dečaka jer je nije primio u svoje članstvo, a sud će sutra doneti odluku, javila je agencija AP.

U tužbi se tvrdi da je ona odbijena samo zbog svog pola i da je to rodna diskriminacija. Državnii katedralni hor, osnovan 1465. godine, jedan je od najpoznatijih horova dečaka u Nemačkoj. Osnivač je bio Fridrih Drugi od Bradenburga i za proteklih 554 godine nikada nije primio za člana nekog ženskog pola.

Devojčica čije ime i poreklo nisu objavljeni, javila se na audiciju u martu ove godine i nije primljena. Hor tvrdi da to što je odbijena nije samo zato što je ženskog pola i njoj bi bio ponuđen angažman da je pokazala izuzetan talent. Sud je konstatovao da nije pokazala da joj glas ispunjava zahteve koji se traže od kandidata koji dolaze na audiciju.

Devojčicina majka, koja je podnela tužbu u njeno ime, tvrdi da je odbijanje da bude primljena diskriminatorno i krši njeno pravo da joj se pruže iste šanse kao drugim kandidatima iako se radi o horu koji finansira i država.

Advokatkinja Suzan Breklajn izjavila je da je njena klijentkinja pevala u različitim dečijim horovima od 2016. do 2018. godine i da je bila odbijena čim se prijavila na audiciju, tako da joj nije data šansa da pokaže svoje znanje i umeće.

Decembra prošle godine dobila je pismo od šefa Akademije muzičke umetnosti da nikada neće biti primljena u hor dečaka.

U horu ima 250 dečaka od pet do 25 godine, a podeljeni su u 11 horskih grupa. Dečaci koji su muzikalni ali nisu muzički obrazovanin, dobijaju poduku bez plaćanja školarine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track