MUŠKARCE VIŠE PLAĆAJU NEGO ŽENE: Većina britanskih firmi priznala razlike u platama
Foto: Profimedia

diskriminacija

MUŠKARCE VIŠE PLAĆAJU NEGO ŽENE: Većina britanskih firmi priznala razlike u platama

Planeta -

Nešto manje od osam od deset velikih britanskih kompanija je priznalo da bolje plaća mukarce nego žene, posle spiska koji je vlada objavila u želji da tu temu učini transparentnijom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je firmama s preko 250 zaposlenih i najvećem delu administracije dalo rok do srede u ponoć da objave podatke o razlici u platama zaposlenih. Nešto malo više od 10.000 ih je podatke dalo jutros.

Pokazalo se da je 92 odsto kompanija priznalo postojanje razlika u platama, u 78 odsto slučajeva u korist muškaraca i u 14 odsto slučajeva u korist žena. Oko osam odsto firmi je plate predstavilo kao jednake.

Britanska premijerka Tereza Mej je razlike u platama ocenila kao "goruću nepravdu" koju treba što pre otkloniti.

Aviokompanija Rajaner se u tom pogledu pokazala među najgorima. Irska kompanija je otkrila da su žene zaposlene u njoj u proseku plaćene 71,8 odsto manje od njihovih kolega.

Razlika se meri računanjem zarada po satu muškaraca i žena, ne uzimajući u obzir radno mesto ili dužinu staža u firmi. Vlada nije zahtevala objavljivanje razlika u platama na istim radnim mestima, što se po britanskom zakonu iz 1970. smatra diskriminacijom i zabranjeno je.

Rajaner je u svoju odbranu izneo da metod računanja nije uzeo u obzir da su piloti, koji su dobro plaćeni, najvećim delom muškarci. Konkurentski IziDžet je na isti način obrazložio razliku u platama od 45 odsto.

Ti argumenti nisu bili dovoljni za premijerku, po kojoj su "razlike u platama simptom mnogo većeg problema - nedovoljne zastupljenosti žena u poslovnom svetu".

Loše se pokazao i bankarski sektor, gde spadaju Rojal benk of Skotland, Lojds, Barkliz i HSBC, posebno u poslovnim bankama.

Nasuprot njima, nekoliko velikih brendova je objavilo potpunu ujednačenost plata. Među njima su ugostiteljski lanci Starbaks i Mekdonalds.

Britanska vlada je najavila pravne postupke protiv kompanija koje nisu objavile podatke o platama.

"Organizacije koje odbijaju da objave svoje razlike u platama nemaju apsolutno nikakav izgovor", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja