TRAMP ŽELI DA KUPI GRENLAND: Obnovio je ideju kada je čuo da Danska ima finansijske probleme zbog ostrva
Foto: AP/Evan Vucci

razgovarao sa savetnicima

TRAMP ŽELI DA KUPI GRENLAND: Obnovio je ideju kada je čuo da Danska ima finansijske probleme zbog ostrva

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp pokazao je jako interesovanje da kupi Grenland.

Dva izvora rekla su za Volstrit žurnal da je Tramp više puta pitao svoje savetnike – "sa različitim stepenima ozbiljnosti" – da li bi bilo moguće da Sjedinjene Američke Države kupe autonomnu dansku teritoriju zbog njenih resursa i geopolitičkog značaja.

"Šta vi momci mislite o tome? Mislite li da bi to uspelo?", upitao je Tramp svoje saradnike prošlog proleća kad se prvi put pojavila ideja o kupovini ostrva.

Nije jasno kako bi SAD kupile najveće ostrvo u svetu nakon što je bivši predsednik Hari Truman prethodno omanuo da ga kupi za 100 miliona 1946, baš kao i Stejt department 1867.

foto: EPA / NASA / Linette Biosvert

Ledeno ostrvo u Atlantiku naseljava oko 56.000 ljudi i ako je tehnički u severnoameričkim vodama samoupravna teritorija kulturno pripada Evropi. Spoljnom i bezbednosnom politikom Grenlanda upravlja Kopenhagen.

Tramp je prošlog proleća obnovio ideju kupovine, nakon što je čuo da Danska ima finansijskih problema zbog subvencija koje plaća Grenlandu.

Grenland se oslanja na 591 milion dolara subvencija koje godišnje primi od Danske, što čini oko 60 odsto njegovog godišnjeg budžeta. SAD već imaju vazduhoplovnu bazu na Grenlandu, koja je deo vrhunskog sistema za rano upozoravanje na raketni napad i sistema za praćenje satelita, ukazuje Dejli mejl.

Tramp će prvi put posetiti Dansku početkom sledećeg meseca, iako deluje da ta poseta nije povezana sa ovom pričom.Zvaničnici danske kraljevske kuće i ambasade u Vašingtonu nisu komentarisali poslednje navode.

Kurir.rs/Dejli Mejl/Volstrit žurnal

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track