Najnovije vesti

NOVI DETALJI POLITIČKE AFERE KOJA JE UZDRMALA AUSTRIJU: Sve partije znale za snimak koji je srušio Štrahea! (VIDEO)
Foto: YouTube prtscr / Michael Trauer

istraga je u toku

NOVI DETALJI POLITIČKE AFERE KOJA JE UZDRMALA AUSTRIJU: Sve partije znale za snimak koji je srušio Štrahea! (VIDEO)

Austrija

Sve glavne austrijske partije imale su još 2017. saznanja o postojanju video snimaka usled čijeg objavljivanja je srušen doskorašnji lider Slobodarske stranke (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe, tvrde mediji pozivajući se na političke insajdere.

Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije Austrije polazi od toga, kako proizilazi iz odgovora Ministarstvu pravosuđa, da je na hard-diskovima iz kabineta skorašnjeg kancelara Sebastijana Kurca, a koji su uništeni, bio i mejl sa obaveštenjem o postojanju snimaka.

Iduće nedelje će bečki advokat, koji je dao nalog za tajno snimanje Štrahea pre dve godine na Ibici, biti saslušan, pa se očekuje da će potvrditi da je mnogim strankama avgusta i spetembra 2017. godine nudio ovaj materijal.

Po nalogu bečkog advokata postavljena je klopka Štraheu i njegovoj desnoj ruci Johanu Gudenusu time što se jedna žena predstavila kao nećaka jednog ruskog milijardera i lažno tvrdila da želi da investira u Austriju.

Kobne večeri na Ibici, nakon dugog perioda "kupovine" poverenja Gudenusa, Štrahe joj je obećao državne poslave ako bude finanijski podržala FPO i ukazao je na načine zaobilaženja kontrolnih organa.

Video snimci objavljeni su krajem maja, neposredno pred izbore za Evropski parlament, posle čega su Štrahe i Gudenus podneli ostavku na sve političke funkcije, a kancelar Kurc prekinuo saradnju sa FPO, nakon čega je "pala" i vlada.

Kako tvrde insajderi video snimak nuđen je 2017.najpre jednom licu bliskom finansijeru stranke Neos, austrijskog milijardera Hans Petera Hazelštajner.

Prenosi se da je trazeno pet miliona evra za ovaj snimak.

Prema pisanju bečkog dnevnik Esterajh nemoguće je da Hazelštrajner, a time i Neos, nije bio upoznat sa ponudom.

Zatim je ponudu dobio jedan portparol tadašnjeg kancelara Kristijana Kerna, koji nije poverovao u priču, a njemu je ponuđen snimak koji traje sedam sati za samo million evra.

I u ovom slučaju je nemoguće da informacija nije odmah prosleđena Kernu. Zatim je video ponuđen jednom od najvažnijih lobista Narodne partije (OVP) Sebastijana Kurca i to za veoma nisku cenu.

Bilo bi veoma čudno da on nije preneo informaciju OVP, tvrdi Esterajh dodajući da je najverovatnije to učinjeno mejlom, koji su bili na diskovima koji su uništeni nakon pada vlade.

Takođe i Služba za borbu protiv terorizma i zaštitu ustavnosti (BVT) obavestilo je OVP o postojanju snimka.

Inače list podvlači da nijedna stranka nije dala nalog za izradu spornih snimaka, da ih nisu videle, ali da su imala saznanja da postoje i to pre parlamentarnih izbora 2017.

To znači da je Kurc znao za video kada je sa Sstraheom pregovarao o koaliciji.

Pretpostavlja se da je na kraju bečki advokat vieo ponudio i FPO, ali je nejasno što stranka nije iskoristila priliku da ga otkupi.

Međutim znanje o postojanju videa moglo bi objašnjiti pretrese kod BVT koje je naložio ministar unutrašnjih poslova iz redova FPO Herbert Kikl tokom svoje "vladavine".

Mediji ukazuju da je Kikl tim akcijama očigledno želeo da ukloni sporni video.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: YouTube prtscr / Michael Trauer

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...