Najnovije vesti

VOJNI ISPRAĆAJ ZA URSULU FON DER LEJEN: Noćna ceremonija je mnoge podsetila na NACISTIČKE SKUPOVE! Pogledajte zašto! (VIDEO)
Foto: EPA

simbolika

VOJNI ISPRAĆAJ ZA URSULU FON DER LEJEN: Noćna ceremonija je mnoge podsetila na NACISTIČKE SKUPOVE! Pogledajte zašto! (VIDEO)

Planeta

Uz muziku, marš i baklje ispraćena je u Brisel bivša ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lejen. Ona će u Evropskoj komisiji stupiti na mesto predsednice, dok je za njenu zamenu izabrana Anagret Kram-Karenbauer.

Fon der Lejen ispraćena je u Brisel uz bubnjeve i vrlo zanimljiv muzički izbor.

 

"Večeras Vam ukazujemo čast za sve što ste uradili za Bundesver (oružane snage Nemačke) i našu zemlju. Postavili ste kompas sigurnosti", rekla je Kramp-Karenbauer.

 

Kancelarka Angela Merkel zahvalila se Lejenovoj, koja je sama rekla da joj je pozicija ministarke odbrane bila najteža u životu.

Na programu se našla vrlo raznolika muzika - od srednjovekovne himne "Ave Verum", evropske himna "Oda radosti" iz Betovenove 9. simpfonije. Želja Fon der Lajenove bila je da zbogom kaže uz pesmu "Vetar promene" (Wind of change), koju je vojni orkestar izveo putem saksofona, tamo gde se obično čuje gitara.

 

Kako je pevač Skorpionsa Klaus Majne rekao više puta, on u ovoj pesmi vidi nadu za mir u svetu. Napisao ju je 1989. godine, imajući osećaj da se ceo svet menja pred očima ljudi.

 

"Jaki smo, ali samo zajedno. Možemo da rešimo svaki problem kada se ujedinimo. To je i dalje nada koju ova pesma nosi, čak i nakon toliko godina",  rekao je on za nemačku medijsku agenciju.

1 / 7 Foto: EPA

Ali, uprkos njegovom pacifizmu, na društvenim mrežama ova ceremonija dobila je više minusa nego pluseva. Jedni smatraju da izbor Fon der Lejenove nije dobar za Evropu, jer je ova žena pre svega verna Nemačkoj i Angeli

Merkel. Ta ideja izazvala je strah okod onih kojih uveliko smatraju da su uticaju Nemačke na EU isuviše snažni.

 

Druge je, pak, sve podsetilo na nacističku ceremoniju.

 

 

Kurir.rs/Welt.de

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...