TRAMP BEZ PARDONA UCENJUJE VERNOG SAVEZNIKA: Rebnuću EU carine na automobile i daće nam sve što hoćemo!
Foto: AP

OBIČNA UCENA

TRAMP BEZ PARDONA UCENJUJE VERNOG SAVEZNIKA: Rebnuću EU carine na automobile i daće nam sve što hoćemo!

Planeta -

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp kaže da će od Evropske unije dobiti sve što traži jer ima "adut u rukavu" - uvođenje carina na evropske automobile.

"Dogovaranje sa Evropskom unijom je vrlo teško; oni snažno brane svoje interese", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući u utorak.

"Naša zemlja je ipak u prednosti, a sve što treba da uradimo jeste da oporezujemo njihove automobile i oni će nam dati sve što tražimo, zato što preko okeana šalju milione 'mercedesa". Šalju milione 'be-em-vea'", rekao je Tramp, prenosi TV mreža CNBC.

Ova pretnja dolazi pošto je Tramp početkom ovog meseca potpisao sporazum sa EU o povećanju izvoza američke govedine i to bez carine, što je sjajna vest za američke poljoprivrednike, snažno pogođene sve jačim trgovinskim ratom između SAD i Kine. Zahvaljujući tom sporazumu, Amerika će skoro utrostručiti izvoz govedine u EU na 420 miliona dolara.

Predsednik SAD već je zapretio početkom ove godine da će uvesti carine na uvoz vozila i auto-delova iz EU i Japana, ali je sredinom maja odlučio da odloži carinu na 180 dana. U međuvremenu je naterao i EU i Japan da povećaju uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda.

Tramp treba da se sastane sa liderima EU na samitu G-7 ovog vikenda u Francuskoj. Mnogi očekuju da će samit završiti bez zajedničkog saopštenja zbog trgovinskih nesuglasica.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track