Najnovije vesti

METROPOLU PREKRILA TAMA USRED BELA DANA, KAO DA JE POČEO SMAK SVETA: Iza ove pojave krije se užas koji treba da zabrine CELU PLANETU! (VIDEO)
Foto: Twitter/Printscreen

rekordan broj požara u najvećoj kišnoj šumi

METROPOLU PREKRILA TAMA USRED BELA DANA, KAO DA JE POČEO SMAK SVETA: Iza ove pojave krije se užas koji treba da zabrine CELU PLANETU! (VIDEO)

Planeta
14:14h

Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, usled seča šuma.

Prašume u brazilskom delu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedelju dana nakon što je predsednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o seči šuma.

foto: EPA

Požari su doveli i do zamračenja Sao Paola. Dnevna tama koja je trajala oko sat vremena, dogodila se oko 15 časova, nakon što su jaki vetrovi doneli dim iz država Amazonasa i Rondonije koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara.

Najveća kišna šuma na svetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Konzervatori su okrivili Bolsonara tvrdeći da je podstakao drvoseče i poljoprivrednike da krče šumu.

U međuvremenu je iz američke agencije NASA saopšteno da je ukupan broj požara u Amazoniji malo niži od prosečnog.

Dok više požara gori u Amazonasu i Rondoniji, u državama Mato Groso i Pari je broj požara niži.

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara gorelo izmedu januara i avgusta ove godine brazilskom delu Amazonije.

Ovo je najveći broj zabeležen od kada su merenja započeta 2013. godine. Iz Instituta je saopšteno da je do prošlog četvrtka zabeleženo više od 9.500 požara, uglavnom u Amazoniji.

Tokom 2018. godine, zabeleženo je ukupno 40.000 požara, naveli su iz instituta.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Twitter/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja