Najnovije vesti

VANREDNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI ZBOG AMERIČKIH RAKETA: Svet na ivici nove trke u naoružanju
Foto: EPA

naoružavanje

VANREDNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI ZBOG AMERIČKIH RAKETA: Svet na ivici nove trke u naoružanju

Planeta

Savet bezbednosti UN održao je vanrednu sednicu zbog nedavnog testiranja američke konvencionalne krstareće rakete, na kojoj je Moskva upozorila da se svet nalazi na ivici nove trke u naoružanju, dok američka strana tvrdi da je Rusija godinama kršila sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Kako prenosi RTS, zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski na sednici, održanoj u četvrtak, optužio je SAD da planiraju razvoj i razmeštanje projektila srednjeg dometa i rekao da je Moskva veoma zabrinuta zbog takve mogućnosti.

''Da li shvatate da smo zbog američkih geopolitičkih ambicija na korak od nove trke u naoružanju koja se ne bi mogla nikako kontrolisati, da se korak po korak vraćamo na situaciju od pre više decenija kada su projektili sa različitih strana bili upereni u evropske gradove Iako smo veoma zabrinuti, čini se da naše američke kolege nisu. Amerika je, prema rečima Donalda Trampa, spremna za tu novu trku jer je kadra da savlada bilo kog potencijalnog neprijatelja'', rekao je Poljanski.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u UN Džonatan Koen rekao je da SAD preduzimaju neophodne korake kako bi otklonile pretnju od projektila srednjeg dometa koje su razmestile Rusije i Kina.

"Moskva je godinama kršila sporazum koji sada više ne važi. Rusija jedina snosi odgovornost za krah tog sporazuma, a Britanija i NATO saveznici su potpuno podržali našu odluku da istupimo iz njega'', rekao je Koen.

Predstavnik Ujedinjenih nacija naglasio je da kraj tog sporazuma ne bi smeo da vodi novoj i nekontrolisanoj trci u razvoju projektila i ponovio poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša svim državama da izbegnu negativan razvoj događaja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...