SVE JE SPREMNO ZA SAMIT G7 U FRANCUSKOJ: Najmoćniji lideri u Bijaricu, a globalni problemi bi mogli da ih zavade! (VIDEO)
Foto: EPA

VAŽAN SUSRET

SVE JE SPREMNO ZA SAMIT G7 U FRANCUSKOJ: Najmoćniji lideri u Bijaricu, a globalni problemi bi mogli da ih zavade! (VIDEO)

Planeta -

Lideri zemalja G7 okupiće se danas u francuskom gradu Bijaricu, u vreme oštrih razlika i sporova po pitanju nekih globalnih problema koji prete daljoj podeli grupe koja se već bori da ostane jedinstvena.

Domaćin samita predsednik Francuske Emanuel Makron želi da se lideri Britanije, Kanade, Nemačke, Italije, Japana i SAD fokusiraju na pitanja odbrane demokratije, jednakosti polova, obrazovanja i klimatskih promena.

Makron je pozvao lidere iz Azije, Afrike i Latinske Amerike da se pridruže samitu.

Vlasti će rasporediti više od 13.000 policajaca i pripadnika vojske tokom održavanja samita.

Makron će danas upriličiti ručak sa svim liderima, a u naredna dva dana lideri će, između ostalog, razgovarati o globalnoj ekonomiji, pitanju nejednakosti i klimatskim promenama.

Na samitu bi, kako se očekuje, trebalo da bude razgovarano i o požarima koji su zahvatili Amazoniju, nakon što je EU izvršila pritisak na predsednika Brazila Žaira Bolsonara u vezi sa ovim problemom.

Očekuje se da će američki predsednik Donald Tramp pokrenuti i pitanje spora sa Kinom u vezi sa carinama. Kineski predsednik Si Đinping nije među pozvanim liderima Azije na samit u Bijaricu.

Ovo će biti i svetski debi novog britanskog premijera Borisa Džonsona, dok se Britanija suočava sa novim realnostima "Bregzita", odnosno slabljenja uticaja u Evropi i rastuće zavisnosti od SAD. Tramp će se sutra sastati sa Džonsonom.

Merkel: G7 ne može da ćuti pred požarima u Amazoniji

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da lideri G7 "ne mogu da ostanu nemi" pred požarima u šumama brazilske Amazonije i da će apelovati da se učini sve kako bi se vatrena stihija zaustavila.

Ona je u svojoj ovonedeljnoj video-poruci rekla da Nemačka podržava poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da se na samitu G7 razgovara o požarima u Amazoniji.

- Emanuel Makron je u pravu - naša kuća gori i mi ne možemo da ćutimo - rekla je Merkelova.

Ona je dodala da su lideri "potreseni" požarima koji haraju Amazonijom i da će razgovarati o tome kako mogu da pomognu, kao i da će poslati jasan poziv da se sve mora učiniti kako bi se zaustavili požari u prašumi ua koju se kaže da predstavlja pluća planete.

Angela Merkel nije direktno govorila o političkim i trgovinskim nesuglasicama, ali je rekla da je uvek bolje razgovarati "jedni sa drugima nego jedni o drugima", a da je G7 odlična prilika za to.

I dok su juče Francuska i Irska zapretile da će blokirati trgovinski sporazum EU i južznoameričkog bloka Merkosur kojem pored Brazila pripadaju i Argentina, Urugvaj i Paragvaj, nemačka vlada danas je saopštila da to neće pomoći u smanjenju uništenja šuma u Brazilu, prenosi AP.

Tusk: Samit G7 biće težak test jedinstva i solidarnosti

Samit grupe sedam industrijski najrazvijenih država G7 biće "težak test za jedinstvo i solidarnost" posle godine u kojoj su lideri bogatih zemalja teško uspevali da pronađu zajednički jezik, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk uoči početka samita u francuskom mestu Bijaric.

On je novinarima rekao da su trgovinski ratovi između sedam država članica još više narušili međusobno poverenje, prenosi Rojters.

Takođe, kako je dodao, ako američki predsednik Donald Tramp bude koristio tarife kao politički instrument, to bi moglo da bude rizično za ceo svet, uključujući Evropsku uniju.

Kurir.rs/Tanjug/

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja