PRIPREME ZA SAMIT G7 U FRANCUSKOJ: Sastaće se lideri najmoćnijih i najbogatijih zemalja sveta, a evo šta se sa nestrpeljnjem isčekuje!
Foto: AP

razgovaraće se o važnim pitanjima

PRIPREME ZA SAMIT G7 U FRANCUSKOJ: Sastaće se lideri najmoćnijih i najbogatijih zemalja sveta, a evo šta se sa nestrpeljnjem isčekuje!

Planeta -

Francuska se sprema da bude domaćin ovogodišnjeg samita G7 koji će biti održan od 24. do 26. avgusta u primorskom gradu Bijaricu.

Godinu dana nakon što su se lideri sedam najrazvijenijih zemalja složili da je svetu neophodna "slobodna i fer trgovina", oni će se ponovo sastati i razmatrati najbitnija ekonomska i međunarodna pitanja.

S obzirom na to da je Donald Tramp od prošlogodišnjeg samita pokrenuo nekoliko globalnih trgovinskih sukoba, liderima bloka sigurno neće nedostajati tema za diskusiju.

Šta će biti na dnevnom redu u Bijaricu?

Ekonomski eksperti najavljuju da će se na predstojećem samitu sedam najvećih svetskih ekonomija baviti pitanjima tehnologije, trgovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). To će uključivati američke trgovinske sporove sa Kinom i EU, kao i razmatranje mogućeg naslednika Kristin Lagard na mestu direktora MMF-a, piše Euronjuz.

Evropa je nedavno kao svoju kandidatkinju za čelo MMF-a imenovala izvršnu direktorku Svetske banke, Bugarku Kristalinu Georgijevu. Jedna od tema svakako će biti biti nova Fejbukova kriptovaluta libra.

Francuska je najavila oformljenje radne grupe G7 bloka koja bi ispitivala pranje novca vezano za nove valute.

Na stolu će se naći i međunarodno oporezivanje digitalnih kompanija, problem koji je nedavno doveo do toga da Tramp podigne carine na uvoz francuskog vina. Mnogi ekonomisti smatraju da ne treba "preuveličavati" važnost samita.

"U praksi je važnost G7 smanjena pojavom G20 kao primarnog formata za koordinaciju međunarodne ekonomske politike", objasnio je Nikolas Veron, ekonomista sa Peterson instituta u Briselu.

Ipak, ovogodišnji skup doneće i jedan susret koji svet s nestrpljenjem iščekuje. Tramp će se najverovatnije sresti sa Borisom Džonsonom prvi put od kako je on postao premijer Velike Britanije.

Prošlu godinu obeležio skandal

Prošlogodišnji samit G7 u kanadskoj provinciji Kvebek obeležio je incident. Tramp je okupljanje napustio prevremeno, a zatim je tokom leta na Tviteru izneo niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Džastina Trudoa, prenosi Blic.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pre toga je podelila čuvenu fotografiju na kojoj lideri okružuju Trampa u, kako se čini, napetoj razmeni mišljenja.

Američki predsednik je napustio samit pre nego što su šefovi država razgovarali o klimatskim promenima. Taj razgovor je Merkelova kasnije nazvala "otrežnjujućim i depresivnim".

Čelnici G7 su tada prometili da je SAD u procesu "preispitivanja svoje politike u vezi sa klimatskim promenama", a očekuje se da će se ta neslaganja pojaviti i na ovogodišnjem okupljanju.

Borba protiv nejednakosti

Francuska je kao domaćim odabrala da ovogodišnja tema bude "Borba protiv nejednakosti".

Emanuel Makron je rekao da u predstojeći samit želi da uključi i druge demokratije, jer je vreme kada je "klub bogatih zemalja mogao sam da definiše svetski bilans odavno prošlo". Te druge zemlje će biti četiri glavna partnera - Australije, Čile, Indija i Južna Afrika, kao i šest afričkih partnera - Burkina Faso, Egipat, Senegal i Ruanda.

Kurir.rs/Euronjuz

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja