NAPETO NA SAMITU SVETSKIH LIDERA: Tramp branio Rusiju, a ostali to nisu nimalo blagonaklono primili!
Foto: AP

tenzije na samitu g7

NAPETO NA SAMITU SVETSKIH LIDERA: Tramp branio Rusiju, a ostali to nisu nimalo blagonaklono primili!

Planeta -

Izvor iz Evropske unije opisao je sinoćnju večeru lidera članica G7 kao prilično napetu pošto je došlo do neslaganja između američkog predsednika Donalda Trampa i vodja drugih država oko više pitanja, među kojima je i odnos prema Rusiji.

Tramp, koji je predložio da Rusija sledeće godine bude ponovo pozvana na samit grupe industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, zauzeo je stav da je Rusija velika sila koja treba da bude uključena u razgovore.

Drugi učesnici večere na samitu u francuskom gradu Bijaricu ocenili su da je G7 pogrešan format za to pošto su u toj grupi samo demokratske zemlje.

foto: EPA

Razlika ispoljena sinoć nastavljena je i na današnjoj sesiji o trgovini, na kojoj je Tramp branio američke mere protiv Kine dok su se drugi, uz priznanje da Kina predstavlja sistemski problem, založili za multilateralni pristup.

Tokom kratke diskusije o oporezivanju tehnoloških kompanija, Tramp nije ponovio pretnju da će uvesti takse na uvoz francuskog vina kao odgovor na odluku Pariza da oporezuje tehnološke gigante, za koju je predsednik SAD ranije rekao da je usmerena protiv američkih firmi.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track