TRAMP NAJAVIO SUSTRET SA ROHANIJEM: Imam dobar osećaj! Sastanak bi mogao da se desi sledećih sedmica!
Foto: EPA / Ian Langsdon

korak ka dogovoru

TRAMP NAJAVIO SUSTRET SA ROHANIJEM: Imam dobar osećaj! Sastanak bi mogao da se desi sledećih sedmica!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da je realistično da bi sastanak sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem mogao da se dogodi narednih sedmica.

"Imam dobar osećaj. Oni mogu biti dobri igrači, ako razumete šta mislim. Oni ne mogu da urade ono što kažu da će da urade, jer ako to urade, biće suočeni sa zaista veoma nasilnom snagom. Tako da mislim da će biti dobri", rekao je Tramp novinarima u Bijaricu na samitu lidera G7.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ranije danas da se nada da će narednih sedmica doći do sastanka između američkog i iranskog predsednika, prenela je agencija AP.

foto: EPA / President office

Makron je rekao da su se lideri G7 saglasili da Iran mora da ispuni obaveze u vezi nuklearnog programa i dodao da postoji nada za diplomatski proboj u tenzijama koje su se pojačale od kako su SAD napustile sporazum s Iranom iz 2015. godine.

Makron je rekao da su dve stvari veoma važne - da Iran ne sme nikada da ima nuklearno oružje i da ova situacija ne sme da bude pretnja po regionalnu stabilnost, prenosi britanska agencija.

foto: AP / Francois Mori

Kako je naveo, ništa još nije uspostavljeno i stvari su i dalje krhke, ali tehnički razgovori su započeli sa nekim realnim napretkom.

"Ono što sam rekao (iranskom šefu diplomatije Mohamedu Džavadu) Zarifu i ono što sam ja rekao telefonom predsedniku Rohaniju jeste da ako prihvati sastanak sa predsednikom Trampom, ubeđen sam da će sporazum biti donet", rekao je francuski predsednik.

"Ono čemu se nadam u narednim sedmicama, na osnovama ovih razgovora, možemo da uradimo da dođe do samita između predsednika Rohanija i predsednika Trampa", rekao je Makron.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Ian Langsdon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja