Najnovije vesti

NA JASTOGU SE LOMI RAT KINE I AMERIKE: Kanadski ribolovci uleteli na OGROMNO kinesko tržište umesto američkih, a zbog carina koje je povećao Peking počela otpuštanja u SAD!
Foto: Profimedia

ogroman pad izvoza

NA JASTOGU SE LOMI RAT KINE I AMERIKE: Kanadski ribolovci uleteli na OGROMNO kinesko tržište umesto američkih, a zbog carina koje je povećao Peking počela otpuštanja u SAD!

Planeta

Izvoz američkog jastoga u Kinu se ove godine sunovratio, jer su nove kontratarife prouzrokovale da se biznis sa morskom hranom premesti ka severu.

Kina, koja važi za velikog kupca jastoga, uvela je u julu 2018. godine visoke tarife na uvoz američkih jastoga i mnogih drugih prehrambenih proizvoda usled rastućih trgovinskih tenzija između Pekinga i Trampove administracije, podseća američka agencija AP.

U međuvremenu, taj biznis je procvetao u Kanadi, čiji ribolovci love iste vrste jastoga kao američki.

Usled smanjenja obima poslovanja došlo je i do otpuštanja u nekim preduzećima u Mejnu, te je tako u kompaniji "Lobster Ko." vlasnica Stefani Nado morala da otpusti polovinu od 14 ljudi koliko je nekada radilo u veleprodaji.

SAD su u ovoj godini zaključno sa junom izvezle u Kinu oko milion kilograma jastoga (2,2 miliona funti), pokazuju podaci američke savezne vlade. Tokom istog perioda prošle godine izvezeno je gotovo 12 miliona funti, što ukazuje na pad od preko 80 odsto.

Istovremeno, kanadski izvoz u Kinu se u prvom ovogodišnjem polugodištu već približio količini od 33 miliona funti, što je gotovo jednako ukupnom izvozu u čitavoj prošloj godini.

Vrednost kanadskog izvoza se približila nivou od 200 miliona dolara u periodu januar-jun 2019. godine, i gotovo sigurno će nadmašiti prošlogodišnji izvoz od preko 223 miliona dolara.

Istovremeno, vrednost američkog izvoza procenjena je na manje od 19 miliona dolara, što je gotovo za 70 miliona dolara manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...