Najnovije vesti

OVAKO GRUVA TULIPAN, NAJVEĆI MINOBACAČ NA SVETU: Ruska grdosija može da ispaljuje i nuklearne projektile, ali to nije sve (VIDEO)
Foto: Wikipedija

oružje

OVAKO GRUVA TULIPAN, NAJVEĆI MINOBACAČ NA SVETU: Ruska grdosija može da ispaljuje i nuklearne projektile, ali to nije sve (VIDEO)

Planeta

Novi video prikazuje ruske samohodne minobacače 2S4 Tulipan tokom jedne od nedavno održanih vonih vežbi. Kalibar ovog oružja (240 mm) je trenutno daleko iznad bilo kog sličnog oružja što ga čini najmoćnijim minobacačem u aktivnoj upotrebi na svetu.

Na snimku, koji je u ponedeljak objavio kanal Zvezda, prikazuje se kako vojnici pune minobacač tokom vežbe u oblasti Tambov u zapadnoj Rusiji. Kasnije se vidi deo baterije dok puca sa položaja koji se nalazi u šumovitom predelu.

Osnovno punjenje ovog minobacača predstavlja HE projektil (visoko eksplozivni) težine 130 kilograma. Minobacač može da koristi još neke vrste mina od kojih je najzanimljivija svakako mina sa taktičkom nuklearnom bojevom glavom.

Pored nevođenog naoružanja Tulipan može da koristi i laserski navođenu minu tipa Smeljčak. Domet Tulipana je oko 10 kilometara. Brzina paljbe minobacača je 1 mina u minuti, a predviđeno je simultano dejstvo 6 ovih oruđa sa jednog vatrenog položaja. Minobacač 2S4 Tulipan poseduje toliku vatrenu moć da zamenjuje korištenje avijacije na terenu. Dizajniran u sovjetsko doba, pokazao je visok stepen upotrebljivosti u sukobima u Afganistanu i Čečeniji i trenutno se nalazi u procesu modernizacije, koja bi trebalo da bude završena do 2020. godine.

Kurir.rs/Logično.com Foto: Screenshot

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...