HAOS NA POMOLU! DŽONSON ĆE TRAŽITI OD KRALJICE DA UGASI PARLAMENT: Za ovaj tajni plan nisu znali ni njegovi ministri! Opozicija besna!
Foto: EPA Neil Hall, Profimedia

da bi prgurao bregzit

HAOS NA POMOLU! DŽONSON ĆE TRAŽITI OD KRALJICE DA UGASI PARLAMENT: Za ovaj tajni plan nisu znali ni njegovi ministri! Opozicija besna!

Planeta -

Vlada Velike Britanije će od kraljice zatražiti da suspenduje parlament nekoliko dana nakon što se poslanici vrate na posao - i nekoliko nedelja pre isteka roka za Bregzit.

To znači da poslanici verovatno neće imati vremena da usvoje zakone koji bi mogli sprečiti premijera da "izvuče" Veliku Britaniju iz EU bez sporazuma 31. oktobra, piše BBC.

Ideja o gašenju parlamenta, poznata kao prorogacija, izazvala je dosta kontroverzi, a kritičari su rekli da će se tako poslanici biti sprečeni da obavljaju svoju demokratsku ulogu u procesu Bregzita.

Samo mali broj ministara vlade je, navodi BBC znao za plan i da će to dovesti do velikog sukoba.

Velika Britanija treba da napusti EU 31. oktobra, sa ili bez dogovora. Premijer Džonson tvrdi da želi da napusti EU sporazumno, ali je spreman da ode i bez dogovora radije nego da propusti rok.

Ta pozicija je podstakla brojne opozicione poslanike da se okupe kako bi pokušali da blokiraju eventualni dogovor, a u utorak su najavili da nameravaju da iskoriste parlamentarni proces u tome.

Ali ako parlament bude suspendovan 10. septembra, imaće samo nekoliko dana naredne nedelje za svoj plan.

Britanski opozicioni poslanici su besno reagovali na najavu suspenzije parlamenta. Džonson će, prenosi BBC, iskoristiti takozvani "Kraljičin govor", uobičajenu formalnost tokom koje se iznosi zakonodavni plan, za suspenziju parlamenta. Odluka da se taj govor održi 14. oktobra biće doneta kasnije danas.

"Izgleda da Boris Džonson zapravo želi da zatvori parlament da bi progurao Bregzit bez sporazuma. Ako se poslanici sledeće nedelje ne udruže da bi ga zaustavili, ovaj dan će biti zapamćen kao zaista mračan dan za britansku demokratiju", navela je na Tviteru škotska premijerka Nikola Sterdžen.

Kurir.rs / Tanjug, Beta

Foto: EPA Neil Hall, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track