IPAK NIŠTA OD IZBORA: Poslanici odbili Džonsonov predlog da se glasanje održi 15. oktobra! Ovo je 3. premijerov poraz za 24 sata! (VIDEO)
Foto: AP

burno u britanskom parlamentu

IPAK NIŠTA OD IZBORA: Poslanici odbili Džonsonov predlog da se glasanje održi 15. oktobra! Ovo je 3. premijerov poraz za 24 sata! (VIDEO)

Planeta -

Boris Džonson pretrpeo je poraz za porazom u britanskom parlamentu jer su poslanici odbacili svaki njegov predlog, pa su se tako izjasnili da nisu za parlamentarne izbore 15. oktobra.

Za prevremene izbore glasalo je 298 poslanika, a protiv 56, međutim kako nije postignuta dvotrećinska većina od 434 glasa, smatra se da neće biti izbora.

Uprkos svemu, opozicioni lider Džeremi Korbin odbio je da učestvuje u glasanju o izborima rekavši da je to sve deo Džonsonove taktike.

"Korbin je verovatno prvi opozicioni lider u demokratskoj istoriji naše zemlje koji je odbio poziv na glasanje, to je sigurno uradio zato što nije uveren da će pobediti", rekao je premijer.

Podsetimo, Džonson predložio je poslanicima da vanredni izbori u toj zemlji budu održani 15. oktobra i poručio da će, ako ostane na sadašnjoj funkciji, sprovesti Bregzit 31. oktobra.

Inače, otkako je postao premijer u julu, Džonson je više puta rekao da ne želi prevremene izbore.

Ipak, promenio je stav nakon što je izgubio ključnu bitku oko svog plana za Bregzit bez sporazuma jer je parlament prihvatio nacrt zakona koji blokira izlazak iz EU bez sporazuma.

Taj zakon je u sredu usvojen u donjem domu.

"Radi se o zakonu namenjenom da poništi najveće demokratsko glasanje u našoj istoriji, referenduma 2016. godine. To prisiljava premijera da se preda u međunarodnim pregovorima. Odbijam da to uradim", rekao je premijer Velike Britanije.

Džonson je rekao da Britanija mora da odluči da li će lider opozicije ili on pregovarati s Briselom o Bregzitu.

Džonson je ocenio da vlada ne može da funkcioniše ukoliko parlament odbija da usvoji ono što on predlaže.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja