Najnovije vesti

IRAN IDE NA SVOJU RUKU: Nastavljaju atomska istraživanja van nuklearnog sporazuma
Foto: AP

nema više ograničenja

IRAN IDE NA SVOJU RUKU: Nastavljaju atomska istraživanja van nuklearnog sporazuma

Planeta

Iranski predsednik Hasan Rohani je objavio da je naredio napuštanje svih ograničenja u nuklearnim istraživanju i razvoju ove tehnologije u zemlji.

"Organizaciji za atomsku energiju je naređeno da preduzme sva neophodna istraživanja i korake u razvoju da napusti sve preuzete obaveze na tom području", rekao je Rohani na državnoj televiziji.

Ova mera je preduzeta zato "što mi nismo postigli rezultat koji smo želeli" u kontekstu tekuće diplomatske inicijative Francuske da sačuva od propasti nuklearni sporazum postignut u julu 2015 u Beču, rekao je iranski predsednik.

foto: AP / Iranian Presidency Office

On je to izjavio predstavljajući "treću fazu" plana za smanjenje iranskih nuklearnih obaveza.

Rohani je je ovo izjavio neposredno pošto je američki izaslanik za Iran Brajan Huk odbacio ideju o "stavljanju van snage" sankcija SAD protiv Irana da bi se omogućila kreditna linija od 15 milijardi dolara o kojoj je razgovarano sa evropskim potpisnicima nuklearnog sporazuma.

Iranski zvaničnici ukazali su danas da su spremni ponovo u potpunosti da primenjuju nuklearni sporazum u zamenu za kreditnu liniju od oko 15 milijardi dolara o kojoj se pregovara sa Evropljanima a za čije je postizanje krajnji rok ovaj vikend.

Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Iran raspravljaju poslednjih nekoliko dana o tome kako da se spase međunarodni sporazum zaključen u Beču 2015. i koji je doveden u pitanje od kada su se SAD jednostrano povukle u maju 2018. godine.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...