Najnovije vesti

ISPLIVALA VELIKA TAJNA AMERIČKE VOJSKE: Skrivali su vojsku blizu Rusije, a onda su napravili kardinalnu grešku
Foto: Profimedia

vojna tajna

ISPLIVALA VELIKA TAJNA AMERIČKE VOJSKE: Skrivali su vojsku blizu Rusije, a onda su napravili kardinalnu grešku

Planeta

Prisustvo NATO-a u Estoniji nikada nije bila tajna, ali prisustvo trupa SAD u navodno prikrivenoj bazi dobro je čuvano.

Međutim, zbog lokalnog emitera ERR ova tajna je otkrivena i to kada su novinari proučili javne dokumente Ministarstva odbrane SAD. U papirima je pokušana da se prikrije činjenica da Vašington tu ima vojnu bazu, nazivajući je "neodređenim trenažnim, operativnim objektom", ne skrivajući zemlju u kojoj je smeštena.

Kasnije je slučajno razotkrivena jer SAD nikada nisu priznale da imaju vojne objekte u Estoniji, gde su zvanično raspoređene samo NATO trupe Velike Britanije u bazi Tapa.

Prema dokumentima Ministarstva odbrane SAD, 15,7 miliona dolara dodeljeno je razvoju estonske vojne baze i biće iskorišćeno za izgradnju niza objekata, uključujući kasarne, trezor oružja i prostor za čišćenje oružja.

Nakon polugodišnje istrage, novinari ERR-a uspeli su da dođu do teritorije "tajne" baze, u kojoj se navodno nalazi puk američkih specijalnih jednica na rotaciji. Prema pukovniku američke vojske kojeg je ERR citirao, Kevinu Stringeru, baza je uspostavljena 2014. godine, nakon što su se odnosi Rusije i Zapada pogoršali.

Ovo nije prvi put da je "tajna" američka baza slučajno otkrivena javnosti i njihovim mogućim protivnicima previdom. U novembru 2017. godine popularna fitnes aplikacija za smartfone objavila je globalno popularna mesta, sa najaktivnijim korisnicima. Za mnoge korisnike bilo je iznenađenje da ona nisu ni u gradovima ni u sportskim centrima, veću usred nedođije, a neka od njih mogu da budu objašnjena time da su ih za treniranje koristili vojnici u bazama.

(Kurir.rs/B92/Sputnik/Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...